Vijesti
29. 3. 2020.

Vlada RH ima gotovo nezabilježenu potporu građana u borbi protiv epidemije koronavirusa!

Dnevnik Nove TV donio je istraživanje javnog mnijenja o reakciji naše Vlade na krizu s COVID-19. Čak 94% građana smatra da se poduzimaju odgovarajuće mjere. Samo njih 3% misli suprotno, a isto toliko „ne zna“. 65% ispitanika smatra da se RH s epidemijom bori bolje od većine zemalja Europe. A da su mjere podjednake, misli njih 31%.

Što se tiče restrikcija, poput zabrane okupljanja ili putovanja iz grada u grada bez posebnih dozvola, 53% građana misli da su dovoljne ove koje je dosad donio Nacionalni stožer civilne zaštite. Ali 43% njih vjeruje da restrikcije moraju biti i veće, a samo ih je 4% za blaže mjere.

Bolje nego drugdje

Većina građana, njih 65%, smatra da se Hrvatska s pandemijom bori bolje od većine zemalja Europe. A da su mjere podjednake, misli njih 31%. Samo 1% misli da je u Hrvatskoj gore. Ne zna 3%.

Čak 50% ispitanika u potpunosti prati djelovanje i odluke Stožera, a njih 47% uglavnom prati. Samo se 3% izjasnilo da „ništa ne zna“.

Odluke Stožera u potpunosti provodi 63% građana, a njih 35% navodi da se „drži uputa“. Samo 1%, tvrde, ne sluša upute.

Plebiscitarna podrška

Iz svega ovoga proizlazi - ističe se u analizi Nove TV - da se hrvatski ljudi pridržavaju uputa i restrikcija Stožera, ali i da su u borbi protiv koronavirusa „plebiscitarno“ počeli vjerovati u državne institucije i poštovati njihove poruke.

I da ponovimo još jednom - OSTANITE DOMA!

Napomena:

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 25. do 26. ožujka telefonskom metodom

A A A