Vijesti
2. 4. 2020.

Bez obzira jesmo li u privatnom ili javnom sektoru, moramo biti svjesni da teret ove teške krize iznosimo solidarno!

(VIDEO) Otvarajući 222. sjednicu Vlade RH u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, Andrej Plenković zahvalio je svima koji su angažirani na sprječavanju širenja zaraze koronavirusom & pozvao hrvatske građane na strpljivost i povjerenje u struku i sve sastavnice vlasti. Poručio je da će novi set mjera za gospodarstvo omogućiti očuvanje radnih mjesta.

Naš odabir je jasan - zaštita života

Velika hvala liječnicima, medicinskim sestrama, cijelom zdravstvenom osoblju, policajcima, inspektorima, vojnicima, vatrogascima… svima koji ulažu napore da život bude što normalniji u posebnim okolnostima u kojima smo se našli - započeo je predsjednik Vlade i HDZ-a svoje uvodno obraćanje.

Još je jednom poručio da smo suočeni s pandemijom kakve se nitko ne može sjetiti u našim životima, a kamoli pozvati se na iskustvo rješavanja problema.

- Imali smo izbor čuvati živote naših sugrađana ili nastaviti s dosadašnjim načinom života. Mi smo kao odgovorna Vlada odlučili spašavati živote ljudi. I to je jedini mogući, jedini ispravni odabir - naglasio je i ponovno pozvao sve hrvatske građane na odgovornost i samodisciplinu.

Povjerenje u struku i sastavnice vlasti

Kako je kazao, čuvajući sebe građani čuvaju i svoje najbliže, svoje obitelji, susjede, sve one s kojima dolaze u kontakt. Pritom je pozvao na strpljivost dodavši da nije laka ovakva nagla promjena stila načina života, rada, škole, poslovanja...

- Pozivam sve sugrađane na povjerenje u sve sastavnice vlasti i struku koja je ključna u borbi protiv epidemije. Naše odluke ne temelje se ni na kakvom političkom voluntarizmu, nego na procjenama onih koji su svoje živote posvetili borbi protiv zaraznih bolesti.

Ponovio je da se s ovom pandemijom ne borimo medicinom 21. stoljeća, nego metodologijom ranijih stoljeća.

- Borimo se odvajanjem zaraženih od zdravih i obratno. To je jedina metoda koja trenutačno daje rezultate.

Samodisciplina i strpljivost

Kada se gleda komparativno, naglasio je, puno bogatije i veće zemlje, s duljom demokratskom tradicijom, snažnijim obrazovnim sustavom, izdašnijim sredstvima koja ulažu u zdravstvene sustave, nemaju ovakve rezultate kakve ima Hrvatska.

- Na kraju će se podvlačiti crta o broju oboljelih, a, nažalost, i o stopi smrtnosti. To će biti jedini „semafor“ na koji ćemo svi gledati kada suzbijemo ovu pandemiju. Zbog toga moramo biti samodisciplinirani, strpljivi i imati povjerenje.

Predsjednik Plenković kazao je i da je pandemija koronavirusa izazvala neslućene, nezamislive posljedice na gospodarstvo i uopće osjećaj društva o tome što nam se zbiva. Ovo je faza prilagodbe na „novu normalnu situaciju“ koja će nas pratiti jedno vrijeme. Naglasio je da je na današnjoj sjednici Vlade gotovo prvih 20-ak točaka dnevnog reda posvećeno ili zakonskim prijedlozima, ili drugim aktima namijenjenim za borbu protiv epidemije koronavirusa.

- Ovim potezima i država i Vlada jasno poručuju da stoje uz hrvatskog radnika i uz hrvatsko gospodarstvao, u najizdašnijoj mogućoj mjeri.

Načelo solidarnosti

Izrazio je nadu da će Hrvatski sabor prihvatiti predloženi paket mjera jer će se njegovom provedbom očuvati radna mjesta i omogućiti opstanak hrvatskih kompanija, od onih najmanjih s jednim zaposlenim do onih najvećih.

- Uz ove mjere, Vlada će u tjednima pred nama raditi i na tome kako, jednom kada epidemija završi, što prije i učinkovitije ponovno pokrenuti gospodarstvo i normalno poslovanje. To je onaj idući korak za koji moramo biti jako dobro pripremljeni kako bismo se brzo uspjeli osoviti na noge.

Predsjednik Plenković apelirao je u tom kontekstu na temeljno načelo, ono koje je ključno za svako društvo - načelo solidarnosti.

- Svi skupa, bez obzira jesmo li u privatnom ili javnom sektoru, moramo biti svjesni da teret ove krize iznosimo solidarno. To će zahtijevati određena odricanja svih, to su koraci pred nama.

Svi smo u istome brodu

Naglasio je da Vlada ispunjava svoju ulogu i u međunarodnim relacijama. Razgovara se s partnerima, financijskim institucijama, komercijalnim bankama, te će se, dodao je, učiniti sve da se pronađu izvori financiranja za mjere koje su danas na stolu.

- To je naša zadaća. Odlučni smo u tome da je do kraja iznesemo. Radit ćemo svakog sata, svake minute da prebrodimo ovu krizu. Do tada, moramo svi biti u istom brodu. Jer, htjeli mi to ili ne, i jesmo skupa u njemu - i nacionalno, i europski, i globalno.

Kazao je da su mjere koje su danas na stolu dobro izbalansirane, dodajući da su nastavak prvog seta mjera koje su isto tako bile dobro „kalibrirane“ u tom trenutku.

- Ali, prateći razvoj situacije odlučili smo ih osnažiti, povećati i izići ususret očekivanjima i potrebama gospodarstva i naših sugrađana - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

A A A