Vijesti
9. 4. 2020.

Isplaćene mirovine, otpis ili odgoda poreznih davanja za 92.000 tvrtki i obrta & financiranje plaća za 563.000 radnika!

Na početku sjednice Vlade RH, Andrej Plenković rezimirao je sve aktivnosti koje su zadnjeg tjedna poduzete radi suzbijanja epidemije, provedbe gospodarskih mjera u svrhu očuvanja radnih mjesta & saniranja posljedica potresa. „Osigurat ćemo isplatu mirovina koliko god kriza bude trajala! Apeliram na sve građane da se i dalje, i tijekom uskrsnih blagdana, pridržavaju propisanih zaštitnih mjera“.

Predsjednik Vlade i HDZ-a osvrnuo se na samom početku svog uvodnog izlaganja na zarazu koronavirusom u Domu za starije i nemoćne osobe u Splitu.

- Vlada je tek preksinoć dobila informaciju o tom slučaju, nakon čega su i ministar Beroš i ministrica Bedeković jučer interventno došli u Split. Čekamo epidemiološko izvješće. Ako se utvrde propusti u provedbi zaštitnih mjera s kojima su precizno bili upoznati svi čelnici domova, stvar je jasna: župan Blaženko Boban sankcionirat će krivce.

Ostojiću, čemu generalizacije & apriorno inkriminiranje „drugih“?

Ujedno će nadležni ministri, u dogovoru s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, još jednom - uza sve već poslane upute o poduzimanju potrebnih zaštitnih mjera u domovima za starije i nemoćne osobe, za djecu te osobe s invaliditetom i poteškoćama - dodatno podići svijest o rizicima koronavirusa i mogućim opasnostima.

Mjere iz ožujka provode se jako dobro i dinamično

Osvrnuo se i na provođenje vladinih gospodarskih mjera, istaknuvši da se mjere iz prvog, ožujskog paketa provode jako dobro i dinamično.

- Prema informacijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, već je oko 563.000 radnika prijavljeno za mjeru očuvanja radnog mjesta, kojom država sufinancira njihove plaće u poduzećima i obrtima čije je poslovanje ugrozio koronavirus. Istodobno, više od 92.000 tvrtki i obrta zatražilo je otpis ili odgodu plaćanja poreza i doprinosa, od čega je već riješeno 76.000 zahtjeva. Moramo pohvaliti djelatnike Porezne uprave i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na promptnosti i učinkovitosti.

Vladine mjere čuvaju radna mjesta & vraćaju nadu hrvatskim obrtnicima, poduzetnicima i gospodarstvenicima

Govoreći pak o programu državnih potpora za HBOR-ov model kredita za likvidnost, predsjednik Plenković istaknuo je da ga je u vrlo brzom roku odobrila Europska komisija.

EU je mobilizirala sve raspoložive resurse - Novih 100 milijardi eura za očuvanje radnih mjesta!

Dobri rezultati u borbi protiv koronavirusa

Jučer je održan sastanak Koordinacije sustava domovinske sigurnosti, a Plenković je napomenuo da je koordinirano djelovanje Stožera civilne zaštite i sustava domovinske sigurnosti vrlo važno u svim aktivnostima u borbi protiv epidemije i sanaciji posljedica potresa u Zagrebu.

Sustav domovinske sigurnosti dobro je odgovorio na dvije paralelne krize - epidemiju & potres!

Ranije ovog tjedna održana je druga video konferencija s hrvatskim znanstvenicima iz raznih disciplina na temu suzbijanja epidemije, na kojoj su - kazao je predsjednik Vlade i HDZ-a - iznesene vrlo vrijedne spoznaje i analize iz globalne i europske perspektive, koje Hrvatskoj omogućuju prilagođavanje svoje strategije i mjera.

- Zasada smo, i iz njihovog kuta gledanja koji je dovoljno odmaknut od naših aktivnosti da može biti objektivan, polučili dobre rezultate.

Na koronavirus smo udarili najjačim oružjem i rezultati su tu - Najvažnije je čuvati živote i zdravlje naših sugrađana!

Još jedan apel građanima

Ovu bitku moramo mudro voditi - u pitanju su ljudski životi! Budimo strpljivi, izdržimo, pridržavajmo se i dalje uputa struke!

Pritom je apelirao na sve građane da se i dalje pridržavaju propisanih mjera, posebno jer je uoči Uskrsa dopušten rad tržnica, a do subote produžen rad dućana do 20 sati.

Mirovine neupitne ma koliko trajala kriza

Plenković je izvijestio i o dobrovoljnim uplatama u akcijama za saniranje posljedica potresa u Zagrebu i okolici te za borbu protiv koronavirusa. U prvoj akciji, Zajedno za Zagreb, prikupljeno je više od 7 milijuna kuna, a za borbu protiv koronavirusa više od 10 milijuna kuna.

Jučer su, kao što je i bilo najavljeno, iz državnog proračuna isplaćene mirovine, i to u iznosu od 3,1 milijarde kuna.

- Još jednom ponavljam, koliko god bude trajala ova kriza, mi ćemo nalaziti načine da sredstva za isplatu mirovina budu osigurana.

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Na kraju je predsjednik Vlade RH i HDZ-a zaželio svima sretne uskrsne blagdane, apelirajući još jednom na ozbiljno pridržavanje mjera i tijekom blagdana kako bi se smanjili rizici širenja zaraze koronavirusa.

Ovu bitku moramo mudro voditi - u pitanju su ljudski životi! Budimo strpljivi, izdržimo, pridržavajmo se i dalje uputa struke!

REZANJEM TROŠKOVA DO 2.1 MILIJARDE KUNA. SLIJEDE NOVE UŠTEDE!

Potpredsjednik Vlade i ministar financija dr. sc. Zdravko Marić izvijestio je da se uštedama osiguralo 2.1 mlrd kn koje će se preraspodijeliti za provedbu gospodarskih mjera i očuvanje radnih mjesta u poduzećima i obrtima čije je poslovanje ugrozila epidemija:

- Riječ je o prvoj preraspodjeli proračunskih sredstava, za 2-3 tjedna slijedi nova jer nastavljamo rezati troškove - imat će samo one rashode bez kojih država ne bi mogla normalno funkcionirati. Iz ušteđenih sredstava zasebno izdvajamo 74.4 milijuna kn za nabavu zaštitne opreme, dezinficijensa i uređaja za mikrobiološku dijagnostiku & za telefonske linije Službe za zaraznu epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sukladno zahtjevu Nacionalnog stožera.

Ova je kriza šansa za gospodarstvo. Iz nje moramo izvući pouke, pa i smjernice za buduću ekonomsku politiku!

A A A