Vijesti
16. 4. 2020.

Valutni swap - signal povjerenja u stabilnost naše monetarne politike & ohrabrujuća poruka u borbi protiv koronavirusa!

Andrej Plenković: Pozdravljam odluku Europske središnje banke da prvi put u povijesti Hrvatske uspostavi liniju za valutni ugovor o razmjeni, kojom će se našim financijskim institucijama osigurati dodatna likvidnost u eurima. Prije dva tjedna sam i osobno razgovarao s predsjednicom ECB-a Christine Lagarde da nam se omogući swap line.

Dogovor Europske središnje banke (ECB) i Hrvatske narodne banke (HNB) da se prvi put u povijesti RH uspostavi linija za valutni ugovor o razmjeni (valutni swap / swap line), koja omogućuje razmjenu kuna za eure u iznosu od dvije milijarde eura, važan je i ohrabrujući signal povjerenja u stabilnost hrvatske monetarne politike te upravljanje javnim financijama. Prepoznate su naše aktivnosti na putu prema europodručju - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Blagotvorni signal za financijska tržišta

Slijedom dogovora - nastavio je Andrej Plenković - HNB će, bude li potrebno, moći osigurati hrvatskim financijskim institucijama dodatnu likvidnost u eurima, a da se pritom ne koristi vlastitim međunarodnim pričuvama:

- To je pozitivni, blagotvorni signal za financijska tržišta i za cijelu Hrvatsku u borbi s posljedicama koronavirusa! Prije dva tjedna sam i osobno razgovarao s predsjednicom ECB-a Christine Lagarde da nam se omogući swap line. RH ulaže znatne napore u ispunjavanje kriterija za Europski tečajni mehanizam II kao predvorje eurozone, i ovo je snažna poruka da ustrajemo na putu uvođenja eura.

Valutni ugovor o razmjeni bit će aktivan do 31. prosinca 2020. godine, a po potrebi ga je moguće i produžiti.

EUROZONA - LAKŠA BORBA S KORONAKRIZOM

Predsjednik Plenković se i na gostovanju u HTV-ovoj emisiji „1 na 1“ osvrnuo na koristonosnost uvođenja eura:

Pravodobno smo se suočili s epidemijom - Ne smijemo upasti u zamku da prenaglo olabavimo mjere i dovedemo u pitanje sve dobro što je učinjeno!

- Danas i najveći skeptici mogu vidjeti da se zemlje koje su već članice eurozone lakše nose s posljedicama pandemije. Da je RH dio europodručja, ne bismo bili izloženi pritisku na tečaj kune. Prošle godine smo izradili Akcijski plan za uvođenje eura. Sve što je bilo bitno smo ispunili i cilj je da ga dovršimo u ovom i idućem mjesecu.

PIŠE AUGUSTIN PALOKAJ Da je Hrvatska u eurozoni, borba s koronakrizom bila bi mnogo lakša

A A A