Vijesti
5. 5. 2020.

Zagrebački samit potvrdit će EU perspektivu jugoistočne Europe

Gordan Grlić Radman: Predanost zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji, njihova europska perspektiva i suradnja u pandemiji ključni su elementi Zagrebačke deklaracije koja će biti usvojena u srijedu na samitu EU & JI Europa - središnjem događaju hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Na inicijativu predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića, čelnici 27 država članica EU-a na nedavnoj su se video konferenciji Europskog vijeća usuglasili da se Zagrebački samit EU - 6 zemalja jugoistočne Europe, s obzirom na epidemiološke okolnosti, održi u formi virtualnog sastanka, ali u punom sastavu.

EUROPSKO VIJEĆE: Plenković predložio uspostavu zajedničkog EU modela za otvaranje granica & reaktivaciju turizma

Predanost europskim vrijednostima

- Suradnja u suočavanju s pandemijom, davanje europske perspektive zemljama zapadnog Balkana i predanost tih zemalja europskim vrijednostima ključni su elementi Zagrebačke deklaracije koju bismo na sastanku na vrhu u srijedu trebali usvojiti - otkrio je ministar vanjskih i europskih poslova (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Gordan Grlić Radman novinarima ispred Banskih dvora.

Podsjetio je na davanje zelenog svjetla Sjevernoj Makedoniji i Albaniji na putu prema Europskoj uniji, što je, kako je istaknuo, „veliki hrvatski uspjeh".

Otvaranjem pristupnih pregovora sa Sj. Makedonijom & Albanijom ispunjen jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja EU-om!

Zagreb ponovno domaćin

Domaćin samita o europskoj perspektivi jugoistočne Europe ponovno je Zagreb, kao što je bio i prije 20 godina dok Hrvatska još nije bila postala članica EU-a. Sljedeći takav sastanak na vrhu održan je u Solunu 2003. godine, a potom u Sofiji prije dvije godine.

Prijedlog hrvatskog predsjedništva jest da se sastanci na vrhu o europskoj integraciji održavaju svake dvije godine. Nisu sve članice EU-a podjednako zainteresirane za proširenje, ali je Hrvatska na tu temu pokazala snažnu inicijativu - zaključio je Grlić Radman.

A A A