Vijesti
9. 1. 2019.

DNŽ 2019: Projekti vrijedni 7 mlrd. kuna, Pelješki most, dnevne bolnice, obnova zračne luke & rast standarda!

Prvi čovjek Županijske organizacije HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije (i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru) Branko Bačić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković osvrnuli su se na konferenciji za medije na postignute rezultate u 2018. godini, predstavili projekte za 2019. te najavili da će Vlada RH 1. veljače održati sjednicu u Dubrovniku.

- Izuzetno smo zadovoljni 2018. godinom, koja je pokazala gospodarsku stabilnost i rast standarda u DNŽ-u. Zahvaljujući radu županijske i gradske vlasti, naša je županija treća po indeksu razvijenosti u cijeloj RH - kazao je Bačić.

Projekti vrijedni 7 milijardi kuna

Istaknuo je da se na području DNŽ-a trenutačno realiziraju projekti u vrijednosti od 7 (sedam!) milijardi kuna, koji se većinom financiraju iz EU fondova i državnog proračuna, a u manjem dijelu iz lokalnih proračuna.

- Iznimno smo zadovoljni suradnjom središnje vlasti te regionalne i lokalne samouprave. Iskreno partnerstvo s Vladom na projektima za koje DNŽ nema dovoljno fiskalnog kapaciteta za svaku je pohvalu!

Izdvojio je Zakon o otocima, koji pripomaže razvoju i boljem životu u DNŽ, kao i vraćanje trgovačkog suda u Dubrovnik.

Pelješki most, povezivanje otoka, dnevne bolnice…

Župan Dobroslavić također je naglasio da je 2018. bila dobra godina te da je županijska vlast osigurala stabilnost institucija i omogućila potpore gospodarstvu. Od važnih projekata u tijeku, izdvojio je gradnju Pelješkog mosta, rekonstrukciju Zračne luke Dubrovnik i izgradnju studentskog doma.

U Dubrovniku potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta, kojim će se RH napokon teritorijalno povezati!

- Novi projekt na koji ćemo se fokusirati jest Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, vrijedan 100 milijuna kuna.

Od onog što je završeno, naveo je izgradnju OŠ Orebić sa školskom dvoranom, 1. fazu navodnjavanja doline Neretve, otvaranje Centra za djecu s poteškoćama na Medarevu te opremanje i gradnju objedinjenoga Hitnog bolničkog prijema.

Kao važne ciljeve apostrofirao je pak daljnje prometno povezivanje i kopna i otoka, kongresni centar, centar za gospodarenje otpadom te dnevne bolnice u Dubrovniku i Metkoviću.

Respect the City, trijumf HDZ-a, stanogradnja

Dubrovački gradonačelnik (i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a) Mato Franković podsjetio je na sjajne rezultate HDZ-a na kotarskim izborima prošle godine, na vrlo uspješni projekt Respect the City i izložbu o ratnom stradanju Dubrovnika u New Yorku.

Trijumf na kotarskim izborima u Dubrovniku! Od 25 vijeća, pobijedili smo u njih - 22!

Marina u Dubrovniku postat će najbolja na Mediteranu, a Grad će se poštivati kao živi muzej!

- Još je puno posla pred nama. Na samom kraju 2019. isteći će svi ugovori za ugostiteljske i trgovačke objekte u povijesnoj jezgri. Donijet ćemo novi cjenik, smanjiti korištenje javnih površina za 30 posto i ponuditi ugovore na 10 godina. Tako ćemo uvesti red i osloboditi više prostora u povijesnoj jezgri - kazao je Franković, dodavši da je gradska uprava započela s gradnjom stanova za branitelje i mlade obitelji u Mokošici, s pripremom projektne dokumentacije za stanove u Solitudu i rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa za gradnju ceste Most-Pobrežje.

Ispunit ćemo, do jednog, sva obećanja!

Početak ove godine obilježit će pak gradnja OŠ Montovjerna te završetak dogradnje vrtića Palčica.

Na kraju, poručio je da su pred Dubrovnikom još brojni veliki projekti, poput aglomeracije i novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Petci.

29. rođendan HDZ-a Dubrovnik: Do kraja mandata ispunit ćemo svako obećanje, realizirati svaki najavljeni projekt!

Photo: Dubrovački vjesnik & Dubrovački dnevnik

A A A