Vijesti
13. 1. 2019.

Unatoč svim naslijeđenim problemima, ostali smo uvjerljivo najjača stranka - s rejtingom kao prije dvije godine!

Snaga zajedništva & pobjednički duh! U obraćanju na svečanom obilježavanju 29. godišnjice osnutka naše stranke u Splitu (u prepunoj dvorani Hotela Radisson Blu), predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković - nakon što je pohvalio rad naše stranke u tom gradu i cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji te čestitao na svim dosadašnjim uspjesima - naglasio je da je danas, dvije godine nakon parlamentarnih izbora, HDZ sačuvao gotovo isti rejting koji je imao u tom trenutku.

- A to nije uobičajena pojava u politici, posebno ne s obzirom na brojne izazove i naslijeđene probleme s kojima smo se suočili. Mnogi bi željeli zaboraviti da smo uspješno razriješili krizu u Agrokoru, spriječili kolaps cijeloga hrvatskog gospodarstva i spasili desetine tisuća radnih mjesta, i to bez kune iz državnog proračuna! HDZ je jedna od rijetkih stranaka u srednjoj i istočnoj Europi koja je stvorena u prijelomnoj 1989. godini, a koja je ostala utjecajna kroz sva tri desetljeća. To je jedinstvena snaga naše stranke, snaga našeg članstva te vrijednost naših postignuća i našeg programa!

2 sjednice Vlade u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Napomenuo je da je ova Vlada, naša, HDZ-ova - u dobroj suradnji sa županijama, gradovima i općinama - uspjela ostvariti ideju povezivanja plave i zelene Hrvatske, boljeg gospodarskog razvoja, prometne povezanosti, snaženja infrastrukture u Dalmaciji, povezivanja otoka…

- Rezultat toga su projekti za Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju u vrijednosti od više od dvije milijarde kuna, koje smo predstavili na sjednici Vlade u Splitu. Na sjednici pak u Hvaru donijeli smo Zakon o otocima. A mogu vam otkriti da će uskoro u Split doći ministar zaštite okoliša i energetike s cijelom financijskom konstrukcijom za Centar gospodarenja otpadom u Lećevici! Tu je i tunel kroz Kozjak, ali i rješenje prometnog čepa kod Omiša. To je ključan projekt čijom će realizacijom Split prodisati!

Odgovornost nije na Hrvatskoj

Predsjednik Plenković istaknuo je da je naša Vlada prva imala odvažnosti donijeti stratešku odluku o kupnji borbenih zrakoplova:

- Transparentno smo te u dobroj vjeri i s dužnom pažnjom vodili proces. Ni iz posjeta ministra obrane SAD- a u srpnju, a ni iz posjeta predsjednika Izraela, nije se moglo razabrati da američka administracija neće odobriti posao s moderniziranim zrakoplovima F 16 Barack. Nije se to moglo zaključiti ni iz činjenice da su ti isti izraelski avioni letjeli iznad Knina 5. kolovoza.

Odlučni zadržati sposobnost ratnog zrakoplovstva

Najavio je sjednicu Vlade u ponedjeljak na kojoj će se poništiti natječaj i odluka o kupovini staviti izvan snage, ali ćemo ostati odlučni da Hrvatska zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva:

- Stojimo iza svoje strateške odluke i pokrenut ćemo novi proces u trenutku kada to Vlada, Vijeće za obranu i ostale nadležne institucije procijene. Na kraju, zahvalio bih ministru Damiru Krstičeviću, koji je ovdje s nama, na svemu što je učinio za domovinsku sigurnost, obrambeni sustav i naše oružane snage. Hrvatska vojska prije njega i sada nije ista!

Ohrabrenje - Rođeno 350 djece više nego lani!

Najavio je i nove Vladine reformske zahvate - kojima će se osnažiti, reorganizirati i digitalizirati državna administracija. Što se tiče demografije, podsjetio je da je u prvih deset mjeseci prošle godine u Hrvatskoj rođeno 350 djece više nego u istom razdoblju 2017. Godine:

- To je signal ohrabrenja na kojem i dalje svi zajedno trebamo raditi.

Ostali govornici & uzvanici

Osim ministra obrane i člana Predsjedništva HDZ-a Damira Krstičevića, u pratnji predsjednika Plenkovića na veliki skup u Split došli su i politički tajnik HDZ-a i ministar uprave Lovro Kuščević, predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš te predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica.

Donosimo ključne poruke iz obraćanja ostalih govornika na proslavi 29. rođendana splitskog HDZ-a:

Opara: Nema Vlade koja ovoliko brine o Dalmaciji i Splitu!

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara podsjetio je na mnogobrojne projekte poput uređenja Žnjana, sanacije Karepovca, tunela kroz Kozjak, mosta sv. Duje ili zaobilaznice Mravinci-Stobreč:

- A u našoj je viziji i metro između Gradske luke i Zračne luke u Kaštelima! Split je predugo bio zapostavljan, ali se to stubokom promijenilo s ovom, našom, Plenkovićevom Vladom! Nema Vlade koja ovoliko brine o Dalmaciji i ravnomjernome regionalnom razvoju! Istodobno, i splitski HDZ radi od jutra do sutra! HDZ vodi jasnu politiku uključivosti, suradnje, privrženosti, domoljublja i odlučnosti, i to je naša snaga za daljnje pobjede u cijeloj Domovini - i na nadolazećim europskim i predsjedničkim izborima!

Boban: Svi u HDZ-u držimo isti pravac - pravac ekonomskih postignuća i realiziranih projekata!

Na projekte u Splitsko-dalmatinskoj županiji osvrnuo se i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, koji je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću zahvalio na iskrenom partnerstvu i suradnji:

- A najbolji su dokaz tome čak dvije sjednice Vlade koje su održane na prostoru Splitsko-dalmatinske županije, u Splitu i u Hvaru. Siguran sam da ćemo tako i nastaviti. Svi u HDZ-u držimo isti pravac, pravac ekonomskih postignuća, napretka, rješavanja naslijeđenih problema i realizacije razvojno-socijalnih projekata! Rezultati su tu, vidljivi! A politiziranje prepuštamo onim političkim opcijama kojima teže pada tuđi uspjeh, nego vlastiti neuspjeh!

Škorić: Nakon 8 godina vratili smo povjerenje sugrađana - i to povjerenje opravdavamo!

Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Splita i domaćin skupa Petar Škorić u svom je govoru izdvojio brojne političke uspjehe koje je ostvarila naša stranka u prijateljstvu i partnerstvu s nacionalnim vodstvom:

- Nakon 8 godina oporbe preuzeli smo odgovornost za Split, što je kruna svih uspjeha, i krenuli ambiciozno, s brojnim promjenama i projektima. Ništa od toga nije došlo samo od sebe, preko noći, već je to plod jasne vizije i višegodišnjega požrtvovnog rada stranke na terenu, u temeljnim ograncima, koje su većinom preuzeli mladi članovi, ali već dokazani u svojim profesijama. Vratili smo povjerenje naših sugrađana u HDZ i to povjerenje, čvrsto sam uvjeren, opravdavamo. Stalno rastemo, razvijamo se, prilagođavamo novim izazovima!

U tom kontekstu, presjek rada HDZ-a u Splitu zadnjih godina dao je kroz prezentaciju mladi predsjednik Mjesnog odbora Kamen Petar Varvodić.

Sanader: Plenković se uhvatio u koštac s najtežim problemima i zaslužuje svaku potporu!

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader posebno se osvrnuo na situaciju u Hrvatskom saboru, kod čega je naglasio nekonstruktivno i nedosljedno djelovanje oporbe - „koja vrijeđa, kleveće i prijeti, a kad joj se samo malo uzvrati, onda počne cmizdriti“.

S govornice je poslao i snažnu poruku potpore predsjedniku HDZ-a:

- Kada smo kao županijski odbor podržali Andreja Plenkovića da preuzme stranku, učinili smo to pod uvjetom da služi ovom gradu i županiji, a on je to ispunio! Uspješno se uhvatio u koštac s najtežim gospodarskim problemima i zaslužuje svaku potporu. Predsjedniče, čvrsto smo uz Vas u svim daljnjim projektima!

Kapulica: Obrana središnje Tuđmanove politike koja HDZ-u i daje snagu za rješavanje problema!

Predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica podsjetio je na važne događaje od prije tri desetljeća, od prvog okupljanja inicijativnog odbora budućeg HDZ-a u Društvu hrvatskih književnika 1989. godine i prvog javnog predstavljanja programa naše stranke:

- HDZ je biračima u zadnje dvije godine potvrdio da imamo upornosti i razboritosti, da okupljamo, da uvažavamo, ali i da ne popuštamo pred pritiscima. Ovaj i ovakav HDZ se pojavio u ključnom trenutku kada je političkom sustavu ozbiljno prijetilo urušavanje. Radimo ozbiljan i odličan posao za Hrvatsku, a uvjeren sam da će budućnost pokazati važnost naše širine, uključivosti i obrane središnje Tuđmanove politike koja HDZ-u i daje snagu za rješavanje problema!

Photo: Dalmatinski portal

A A A