Vijesti
17. 3. 2019.

S hrvatskom zajednicom Sjeverne Rajne - Vestfalije: Jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske naše je trajno načelo!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković drugi dan posjeta Sjevernoj Rajni - Vestfaliji, najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj zemlji, započeo je susretom s predstavnicima hrvatskih udruga i pripadnicima hrvatske zajednice u Generalnom konzulatu RH u Düsseldorfu.

U obraćanju nazočnima, osvrnuo se na jučerašnji sastanak s Arminom Laschetom, predsjednikom Vlade Pokrajine Sjeverne Rajne - Vestfalije , istaknuvši da je za Hrvatsku važno da usporedno s razvijanjem snažnih odnosa sa saveznom vladom kancelarke Angele Merkel radi i na jačanju odnosa s pojedinim njemačkim pokrajinama. Naglasio je da je Njemačka Hrvatskoj jedan od ključnih partnera na bilateralnom i europskom planu.

O privlačenju investicija s premijerom Sjeverne Rajne - Vestfalije, jedne od ekonomski najmoćnijih EU regija!

Suradnja i s njemačkim pokrajinama

- Ta politika nije ostala tek na retoričkoj figuri. Primjerice, baštinimo dugu tradiciju suradnje između Republike Hrvatske i Slobodne Države Bavarske, koje imaju mješovitu komisiju još od početka 70-tih godina prošlog stoljeća, a sličan mehanizam suradnje uspostavljen je i s njemačkom pokrajinom Baden-Württemberg.

Plenković je ponovio da je Sjeverna Rajna - Vesfalija jedna od gospodarski najsnažnijih europskih regija, izrazivši uvjerenje da će i jučerašnji susret s Laschetom pridonijeti povećanju ukupne razmjene između Hrvatske i te njemačke pokrajine, koja sada iznosi oko 435 milijuna eura.

Predsjedniku Plenkoviću uručena nagrada Steiger

Jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske

Istaknuo je da i 60 tisuća Hrvata koji ovdje žive predstavljaju snažnu poveznicu između dviju zemalja.

- U Sjevernoj Rajni - Vestfaliji čak je 16 hrvatskih katoličkih misija, a znam i da ste angažirani kroz brojne kulturne, sportske i vjerske udruge. To svjedoči i o vašoj želji da pomognete održati koheziju Hrvata koji ovdje žive i o vašoj ljubavi prema Domovini.

Jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske, poručio je, jedno je od naših trajnih načela i politika.

Ulazak u Schengen i europodručje

Predsjednik Vlade i HDZ-a istaknuo je da je Hrvatska proteklih godina, nakon obrane i oslobođenja Domovine, ostvarila dva strateška cilja, podsjetivši na pet i pol godina članstva u Europskoj uniji i 10. obljetnicu članstva u NATO-u.

- To znači da smo u zadnjih 30 godina ispunili sve ono što je bilo strateški bitno za pozicioniranje zemlje na karti svijeta i Europe. Sad su nam ostali ciljevi tješnjeg uključivanja u srce europske integracije - u Schengenski prostor i europodručje.

Kazao je da Vlada usvojila Strategiju za uvođenje eura te provodi mjere za ispunjavanje tehničkih uvjeta za ulazak u Schengen. Plenković je ocijenio da je to dobro za Hrvatsku, zemlju koja je uvijek težila pripadati zapadnom i kršćanskom civilizacijskom krugu.

Povećanje prosječne i minimalne plaće te mirovina

Naglasio je da je Vlada u dvije i pol godine mandata u „trokutu uspješnosti“ fiskalna konsolidacija, strukturne reforme i investicije ostvarila napretke u svim područjima.

- Želimo nastaviti u tom smjeru, naučili smo biti otporni na brojne krize i izazove koji su nam se dogodili, od onih koji su rezidualni aspekti hrvatske ekonomske tranzicije, preko svega što se događa na sigurnosnom planu oko nas, do unaprjeđenja gospodarskog standarda i jačanja socijalne kohezije i solidarnosti, a to su više i prosječne plaće, i minimalne plaće, i mirovine i sve ono što će pridonijeti da naši ljudi ostanu.

Nastavljamo s mjerama demografske obnove

Hrvatska, nažalost, ima negativni prirodni priraštaj, a taj je trend već godinama s nama, ali sa zemljama koje su desetak godina dulje nego mi u Europskoj uniji - izdvojio je Plenković, dotaknuvši se i slobode kretanja kao jednog o temeljnih načela Europske unije.

- Uvjeren sam da to u ovom izmijenjenom, globaliziranom, internetiziranom i puno dinamičnijem svijetu nisu procesi trajnijeg karaktera i da će se mnogi, oplemenjeni novim iskustvima koja su stekli izvan Domovine, vraćati natrag u Hrvatsku.

Naglasio je da će Vlada nastaviti s demografskom obnovom, od politika i mjera koja se odnose na obitelji, porezne okvire te poticaje i rasterećenja kako bi u budućnosti trend iseljavanja bio manji.

- To je najveći i stoljetni izazov za cijelu Europu, ne samo Hrvatsku, u godinama koje su prema nama!

Zahvala hrvatskom iseljeništvu

Na kraju obraćanja, predsjednik Vlade RH i HDZ-a zahvalio je iseljenicima na svemu što čine u Njemačkoj na dobrobit zemlje u kojoj žive, ali i na doprinosu koji daju Hrvatskoj.

Potom je zajedno s pripadnicima hrvatske zajednice sudjelovao na svetoj misi u Crkvi sv. Apolinarisa u Düsseldorfu.

20 hrvatskih vinara na sajmu „ProWein“

Predsjednik Plenković, čime je završio njegov posjet Sjevernoj Rajni - Vestfaliji, posjetio je i Sajam vina „ProWein“, gdje se susreo s više od 20 hrvatskih proizvođača. Kazao je da je ovaj sajam postao sve utjecajniji za sklapanje poslova.

- Razvijamo naše vinske brendove kojima smo, zakonskim izmjenama, omogućili da se promoviraju na vanjskim tržištima kroz oznaku geografskog porijekla.

A A A