Vijesti
15. 4. 2019.

Plenković: Prvo hrvatsko predsjedanje EU-om nastavak je jačanja našeg međunarodnog položaja!

U Banskim dvorima održana je 152. sjednica Vlade. Među 14 točaka otvorenog dijela, prihvaćena je Odluka o Akcijskom planu za pripremu i provedbu Predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine.

Obrazlažući prijedlog Odluke, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Pejčinović Burić kazala je da Akcijski plan sadrži tri sastavnice: sadržajni dio predsjedanja, potrebne ljudske resurse i logističke pripreme

Najveći dio pripremnih radnji državna uprava već je odradila, a u realizaciju će još biti uključeni i stručnjaci, predstavnici civilnog društva, Hrvatskog sabora.

Hrvatska je u potpunosti spremna

- Hrvatska je u potpunosti spremna provesti sve aktivnosti kao državna članica - rekla je Pejčinović Burić, dodavši da će se tijekom predsjedanja u Hrvatskoj organizirati tridesetak visokopozicioniranih događaja - jedan veliki sastanak predsjednika država i vlada, dvadesetak konferencija ili vijeća na visokoj razini te četiri događaja koje će provesti Hrvatski sabor.

- Sve je to prilika da se Hrvatska pozicionira puno bolje, stoga ćemo u okvirima koje nam proračun dopušta, dio aktivnosti izmjestiti izvan Zagreba - dodala je potpredsjednica Vlade, naglasivši važnost slanja slika, tijekom šestomjesečnog predsjedanja, iz svih dijelova Hrvatske, ne samo iz glavnoga grada.

Završetak zgrade NSK u Zagrebu

Akcijski plan definira aktivnosti, među kojima su i postupci javne nabave. Najveći i najznačajniji postupak javne nabave je završetak zgrade Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

- Nakon dvadesetak godina, upravo zahvaljujući predsjedanju, dovršit će se jedna od najljepših zgrada moderne arhitekture u Zagrebu i ostaviti u nasljeđe prostor u kojem će se moći održavati veliki skupovi.

Osim toga, dodatno će se osposobiti scena Hrvatskog narodnog kazališta.

- Odabirom zgrade i mjesta na kojem će se sastanci odvijati šalje se poruka što je za Hrvatsku najvažnije - u hramu knjige će se održavati prvo hrvatsko predsjedanje, i na taj način ćemo revalorizirati i znanje i izvrsnost koje će se pokazati kroz predsjedanje, a koje želimo kao Vlada promovirati kao ono što nosi hrvatsku budućnost - zaključila je Pejčinović Burić obrazloženje Akcijskog plana.

Velika odgovornost za cijelu zemlju

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković zahvalio je svim resorima na doprinosu, rekavši da očekuje još veći angažman u budućnosti.

- Ovo je nastavak jačanja našeg međunarodnog položaja koje se nastavlja na recentno predsjedanje ministara Vijeća Europe, Srednjoeuropsku inicijativu formata 17+1. Trideset godina od samostalnosti biti načelu Europske unije ogromna je odgovornost za cijelu zemlju, a naročito za Vladu, zato su ovako temeljite pripreme vrlo korisne - kazao je Plenković te dodao kako će konačan završetak zgrade Nacionalne sveučilišne knjižnice predstavljati trajnu ostavštinu na tih šest mjeseci koje ćemo, i u pogledu hrama knjige i jednog modernog konferencijskog centra koji je Zagrebu prijeko potreban imati za brojne aktivnosti u budućnosti.

A A A