Vijesti
7. 5. 2019.

VoteWatch Europe: Dubravka Šuica - najutjecajnija hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu!

VoteWatch Europe, nezavisni think-tank čiji je cilj jačanje transparentnosti u Europskom parlamentu i promicanje političke debate, proglasio je našu Dubravku Šuicu, voditeljicu HDZ/EPP delegacije u EP-u, najutjecajnijom eurozastupnicom/-kom iz Republike Hrvatske!

Tri glavne kategorije

Svoje ocjene, ističu u VoteWatch Europe, temelje na najsuvremenijim analizama koje proizlaze iz kombinacije prikupljanja svih dostupnih (i mjerljivih) informacija koje se tiču djelovanja svakog europarlamentarca tijekom njegovog mandata i političkog uvida stručnjaka.

Rezultat eurozastupnika temelji se na tri glavne kategorije: njegov izravni utjecaj na parlamentarna izvješća, uloga u parlamentarnim tijelima & snaga političke mreže kojoj pripada (položaj unutar političke grupacije, stranke).

Značajna uloga u oblikovanju EU politika

Bitno je naglasiti, napominju iz tog think-tanka koji slovi kao najutjecajniji među europarlamentarcima, da nije riječ o subjektivnoj procjeni o tome tko je za nekoga najbolji zastupnik, nego o objektivnom skupu mjerljivih podataka o aktivnostima i položaju zastupnika u EP-u koji pružaju precizni uvid o njihovom utjecaju.

Informacija o tome tko je utjecajan zastupnik u EP-u te koliko je netko utjecajan za određenu europsku politiku od ključne je važnosti za javnost koja mora biti svjesna - navodi VoteWatch Europe - osobnosti koje oblikuju zakone, a time utječu na život gotovo pola milijarde europskih građana. „Stoga, u cilju jačanja demokratskih procesa, građani moraju znati koji političari unutar europskih institucija igraju ili imaju mogućnost igrati značajnu ulogu u oblikovanju europskih politika“.

Najutjecajnija i 2017. godine!

Više od 230 različitih ispitanika i stručnjaka sudjelovalo je u istraživanju koje je proveo VoteWatch Europe, a od tog je njih 42 posto u svakodnevnom kontaktu s eurozastupnicima, dok je njih 24 posto u tjednom kontaktu. Također, 42 posto ispitanika radi u europskim institucijama, njih 17 posto u privatnom sektoru, 13 posto u visokoškolskim ustanovama i raznim think-tankovima, 9 posto u nevladinim udrugama, a ostatak je vezan uz javnu upravu i medije.

Top 100 most influential EU Parliamentarians

Za kraj, podsjetimo da je VoteWatch Europe eurozastupnicu Šuicu i 2017. proglasio najutjecajnijom hrvatskom zastupnicom u Europskom parlamentu.

A A A