Vijesti
9. 5. 2019.

Kao članica EU-a, RH gradi društvo uključivosti te njeguje kulturu sjećanja na sve nevine žrtve rata i totalitarnih režima

Prije 74 godine, završen je Drugi svjetski rat, najstrašniji ratni sukob u povijesti čovječanstva, u kojem su milijuni nevinih ljudi izgubili živote i proživjeli neviđene strahote te pretrpjeli golema razaranja. Završetak rata označio je i kraj Holokausta, najmračnijeg razdoblja u ljudskoj povijesti, te oslobođenje brojnih zatočenika u logorima diljem Europe - ističe se u priopćenju za medije Vlade RH u povodu 74. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata.

EU - predvodnik demokracije

Iz zgarišta Drugog svjetskog rata - nastavlja se u priopćenju - Europa je u poratnim godinama krenula na put ujedinjenja, najprije uspostavom Europske zajednice za ugljen i čelik 1951. godine, a potom i uspostavom Europske ekonomske zajednice 1957. godine, preteče današnje Europske unije, koja je osigurala pomirenje i prosperitet europskih naroda, a danas je predvodnik demokracije, globalna sila i drugo svjetsko gospodarstvo.

Suprotnost totalitarnim režimima

Danas, Hrvatska je dio ujedinjene i demokratske Europe, sazdane na zaštiti ljudskih prava, odbacivanju svakog oblika netolerancije, ekstremizma i diskriminacije. Europski projekt predstavlja suštu suprotnost totalitarnim i autoritarnim režimima iz Drugog svjetskog rata, razdoblja u kojem je Europa, u međusobnim sukobima, bila najslabija u povijesti.

Pobjeda nad nacizmom i fašizmom

S posebnim se pijetetom - naglašava Vlada RH - sjećamo brojnih hrvatskih antifašista koji su pridonijeli pobjedi nad nacizmom i fašizmom u Drugom svjetskom ratu, kraju rata u Europi te Hrvatsku svrstali na stranu pobjednika. Odajemo također počast brojnim žrtvama - civilima, sudionicima oslobodilačkih pokreta i zarobljenicima koncentracijskih logora.

Osuda komunističkih zločina

Osuđujemo i sve zločine poraća - napominje se u priopćenju - u kojima su stradale brojne nevine hrvatske žrtve u vremenu komunističke Jugoslavije. Tek je uspostavom neovisne i slobodne Hrvatske naša domovina postala dio demokratske Europe, što je dodatno učvršćeno nakon njenog pristupanja Europskoj uniji.

Kultura sjećanja na sve nevine žrtve rata

Kao članica Europske unije, Hrvatska danas s punim pouzdanjem, između ostalog i novim kurikulumom povijesti, gradi društvo uključivosti, tolerancije i dijaloga, koje njeguje kulturu sjećanja na sve nevine žrtve rata i totalitarnih režima. Ujedinjena Europa naša je sadašnjost i budućnost, a očuvanje univerzalnih vrednota mira, slobode i zaštite ljudskih prava trajno opredjeljenje te zadaća svih budućih naraštaja - zaključuje se u priopćenju Vlade RH.

Čestitka predsjednika Plenkovića

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković: Čestitam Dan Europe! Obilježavamo 74. obljetnicu kraja Drugog svjetskog rata i pobjede nad fašizmom te se prisjećamo Schumanove deklaracije, koja je zacrtala put europskog projekta, povijesnog i mirovnog postignuća europskih naroda. Republika Hrvatska nastavlja koristiti prednosti i graditi snažnu Europsku uniju!

A A A