Vijesti
28. 5. 2019.

EPP imenovao Plenkovića za svog pregovarača o raspodjeli najviših dužnosti u Europskoj uniji!

Predsjednici vlada ili država 28 zemalja EU-a okupili su se na neformalnom sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, dva dana nakon europskih izbora, kako bi počeli razgovore o postupku i kriterijima za izbor novog predsjednika Europske komisije te cijelog paketa dužnosti, koji uključuje i predsjednika Europskog vijeća, Europske središnje banke, visokog povjerenika za vanjsku i sigurnosnu politiku, kao i predsjednika Europskog parlamenta.

EPP ponovno najjači

Prije radne večere čelnika Europskog vijeća, svi su europski lideri sudjelovali na sastancima svojih političkih grupacija.

- Jedinstveno je stajalište svih čelnika Europske pučke stranke (EPP-a) da nakon nove pobjede na EU izborima podržimo našeg kandidata Manfreda Webera za predsjednika Europske komisije. To je naša pozicija i ni o kakvoj drugoj varijanti ne razgovaramo u ovom trenutku. Na summitu EPP-a napravili smo analizu rezultata izbora. Zadovoljni smo, ponovno smo najjača politička stranka na kontinentu, relativni pobjednik izbora - poručio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković nakon sastanka na vrhu EPP-a.

Večeras bez odluka

Dodao je da na večerašnjem Europskom vijeću neće biti odluka, nego da je to prigoda da se iskristaliziraju pozicije:

- Očekuje se da će Europsko vijeće, najviše političko tijelo EU-a, na svom redovitom summitu 20. i 21. lipnja predložiti ime novog predsjednika Europske komisije, kojeg bi onda sredinom srpnja potvrdio novi saziv Europskog parlamenta. Bude li potrebno, moguć je još jedan summit kako bi se iznjedrio zajednički prijedlog.

Zemljopisna ravnoteža

U raspodjeli vodećih pozicija - nastavio je Plenković - trebati voditi računa i o zemljopisnoj ravnoteži te kako bi bilo dobro da neko od tih mjesta pripadne zemljama srednje i istočne Europe.

O hrvatskom kandidatu za novog povjerenika u Europskoj komisiji rekao je da će se o razgovarati kada za to dođe vrijeme.

Dobar doček EPP-a

Na pitanje kako su ga u EPP-u dočekali s obzirom na broj osvojenih mandata u Europskom parlamentu, istaknuo je da je dobro dočekan.

- Osjećali smo se jako dobro. Donijeli smo sva četiri mandata koja je HDZ imao i prije. Po broju glasova, HDZ je daleko najjača stranka. S te strane nemamo nikakav problem, dapače - zaključio je predsjednik Plenković uoči EV-a.

Plenković - pregovarač EPP-a

U vijećanjima oko popunjavanja najvažnijih pozicija u EU-u, koji su danas počeli u Bruxellesu, Europska pučka stranka odredila je za svoje pregovarače Andreja Plenkovića i premijera Latvije Krišjānisa Kariņša.

Premijeri Nizozemske i Belgije, Mark Rutte i Charles Michel, predstavljaju liberale, dok premijeri Španjolske i Portugala, Pedro Sanchez i Antonio Costa, predstavljaju sociijaldemokrate.

A A A