Vijesti
31. 5. 2019.

Zovko na Odboru za vanjske poslove EP-a: Nužne izmjene nepravednoga Izbornog zakona u BiH!

Sukladno svojoj najavi da će i dalje biti glas Hrvata iz BiH u Strasbourgu i Bruxellesu, naša zastupnica Željana Zovko i na izvanrednoj je sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta iskoristila prigodu da upozori na potrebu izmjene Izbornog zakona u BiH koji diskriminira naše sunarodnjake te im onemogućuje da izaberu vlastite, legitimne političke predstavnike.

Sjednica je inače održana sa samo jednom točkom dnevnog reda - o nedavno usvojenom paketu proširenja EU-a, koji je prezentirao europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, pritom ukazavši na glavne izazove s kojima se još uvijek susreću države-kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje.

Hrvati bez legitimnih predstavnika

Pozdravivši to što je u srijedu Kolegij povjerenika usvojio taj dokument i zahvalivši povjereniku Hahnu na kontinuiranom i intenzivnom angažmanu u cilju mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi, Zovko je naglasila da je za rješavanje postojećega političkog vakuuma u BiH, nastalog zbog nefunkcioniranja sadašnjeg Izbornog zakona, nužno provesti presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o pravu konstitutivnih naroda, pa naravno i Hrvata, na legitimno predstavništvo:

- U najkraćem, potrebno je izmijeniti Izborni zakon u skladu s presudom Ustavnog suda. To je ključni preduvjet političke stabilizacije BiH te najbolji odgovor na i unitarističke i separatističke silnice koje pothranjuju i neki izvaneuropski globalni akteri.

Naš cilj - da ravnopravni Hrvati u stabilnoj i mirnoj Bosni i Hercegovini nađu svoj put u Europsku uniju!

Status kandidata Bosni i Hercegovini

Prva rasprava o paketu proširenja za 2019. održat će se na summitu EU-a 20.-21. lipnja, kada se očekuje da šefovi država i vlada članica EU-a odluče o pokretanju pregovora o proširenju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te davanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini.

A A A