Vijesti
3. 1. 2019.

Oporba je očito u velikim poteškoćama - Prelasci zastupnika dosta govore o stanju u njenim redovima!

Nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora, njegov je predsjednik (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković odgovarao na pitanja novinara te se osvrnuo na brojne aktualne društveno-političke teme.

Donosimo njegove ključne poruke:

O nastavku rada Sabora

Sabor će raditi od 16. siječnja do 12. travnja, a potom, nakon uskršnjih blagdana, od 24. travnja do 15. srpnja, uz izuzetak od nekoliko dana zbog izbora za Europski parlament. Sukladno promjenama u saborskim klubovima, postoji i novi raspored sjedenja.

U borbenim zrakoplovima

Vlada će konačnu odluku donijeti kada čuje stav Države Izrael, od koje smo zatražili da nas do 11. siječnja službeno izvijesti može li isporučiti avione koje je Hrvatska i odabrala. Ako avioni ne budu u skladu s dogovorenim, posao se neće realizirati. Ići će se u novi natječaj.

Nemam spoznaja o, kako pitate, „propustima hrvatske strane“. Znamo da je Povjerenstvo odlučilo temeljem dostavljenih ponuda i Vladi obrazložilo svoju odluku. Izrael je preuzeo dogovor sa SAD-om. Hrvatska ne trpi nikakvu štetu - to je važno naglasiti. Malo tko je očekivao da će doći do ovog nesporazuma između Izraela i SAD-a. Ministar obrane Damir Krstičević sasvim sigurno će reći što smatra potrebnim kad se za to steknu uvjeti.

O klubu Milana Bandića

Ne znam što je nagnalo zastupnika Mladena Madjera na napuštanje HSS-a i prelazak u Klub Milana Bandića. S obzirom na rast broja zastupnika, zabrinut sam da bi Bandić mogao prestići i HDZ (osmijeh - op. ur.). Sukladno Ustavu, mandati pripadaju izabranim zastupnicima i odluke su njihove. Vjerojatno je nezadovoljstvo razlog njihovog odlaska.

Oporba je očito u velikim poteškoćama - ovi prelasci puno govore o stanju u njenim redovima - i dio se zastupnika odlučuje za klubove koje smatraju svojim najprirodnijim rješenjem. No više o tome njih trebate više pitati.

O „rekonstrukciji Vlade“

Dosad smo dobro surađivali s koalicijskim partnerima i uvjeren sam da ćemo tako i nastaviti. Nema naznaka da bi itko mogao tražiti rekonstrukciju Vlade. A niti ima potrebe za time.

O Beljakovoj „prijavi USKOK-u“

Ne znam koji su razlozi, na temelju čega se najavljuju tužbe USKOKU-u u slučaju Madjer. A kako da ja to znam?! Ako imaju dokaze, normalno je da će podnijeti tužbe. Ali ako ih nemaju, ako je to samo pokušaj političkog spina ili izbjegavanja vlastite odgovornosti za probleme u svojim strankama, to je onda pitanje za njih. Dakle, ako postoje bilo kakvi dokazi, naravno da to trebaju odraditi nadležne državne službe.

A A A