Vijesti
5. 3. 2019.

Borit ćemo se protiv estradizacije Hrvatskog sabora!

Svijet se dramatično promijenio od vremena kada je Hrvatska stekla neovisnost, što svakako moramo imati na umu kada razmišljamo o budućnosti Hrvatske.

Multilateralizam kakav je do sada bio više ne postoji te Hrvatska treba tražiti svoju paradigmu razvoja i napretka. Jer, nema više modela koji možemo slijediti i kopirati, nema više velike Europske unije i NATO-a koji će nam udarati ritam i davati smjer, mi ćemo biti onakvi kakvi sami sebe definiramo! - izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković obraćajući se na konferenciji Večernjeg lista "Hrvatska kakvu trebamo - dvije godine poslije".

Sabor kao dio estrade

Naglašavajući važnost sinergijskog učinka svih javnih aktera, Jandroković je izdvojio da je politika samo jedan od centara moći te da su i mediji u poziciji suodgovornih čimbenika koji utječu na razvoj društva:

- Hrvatski sabor mora se mijenjati i u budućnosti postati parlament koji je odgovorniji, ozbiljniji i koji odgovara na izazove vremena. Umjesto toga, imamo Sabor koji je postao mjesto koje zabavlja, mjesto koje je dio estrade, mjesto koje simplificira probleme s kojima se hrvatsko društvo suočava. Ali, i novinari sudjeluju u toj estradizaciji.

Egzibicije i uvrede u prvom planu

Dodao je kako bi mediji prednost trebali davati onima koji su odgovorni i stručni:

- Često me pitaju kada ćemo izaći iz okvira u kojem je Sabor postao mjesto koje zabavlja. A moj odgovor glasi: u onom trenutku kada će mediji početi davati više pozornosti onim zastupnicima koji se pripremaju, govore o sadržaju, ulaze u dubinu problema s kojim se suočavamo, a kada u drugi plan odu oni koji egzibicijom, atrakcijom, ako treba i klevetom te uvredom dolaze u prvi plan. Velike si zemlje možda i mogu priuštiti estradizaciju, no one male zemlje poput Hrvatske nemaju pravo na to. Jer kada to čine, postaju slabe i neozbiljne.

Sinergijsko djelovanje

Napomenuo je da je organizacijom ovakvih stručnih tematskih konferencija Večernji list preuzeo ulogu think tanka kojih u Hrvatskoj, nažalost, nemamo dovoljno.

- Čestitam vam na tome, radite važan iskorak. Vremena su takva da zahtijevaju sinergijsko djelovanje svih protagonista na javnoj sceni - zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora.

A A A