Vijesti
2. 5. 2019.

Jandroković iz Okučana: Pitanje je zašto drugi nisu došli odati počast poginulim hrvatskim braniteljima!

Dvadeset i četvrta obljetnica Vojno-redarstvene operacije Bljesak u kojoj je 1995. oslobođena zapadna Slavonija obilježena je 1. svibnja središnjom svečanošću kod spomen-obilježja "Kristalna kocka vedrine" u Okučanima, gdje su počast poginulim hrvatskim braniteljima odali njihovi suborci, članovi obitelji i prijatelji te najviši predstavnici Republike Hrvatske.

Bljesak - Da se nikad ne zaboravi!

Briljantna, veličanstvena pobjeda

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u Okučanima je u izjavi novinarima naglasio da je Bljesak bio briljantna, veličanstvena pobjeda Hrvatske vojske i policije:

- Ta vojno-redarstvena operacija bila je jasan znak da je propao plan stvaranja velike Srbije, a utrla je put još jednoj briljantnoj pobjedi, Oluji, nakon koje je mirnom reintegracijom Hrvatskog podunavlja zaokružen teritorijalni integritet RH. Sa zahvalnošću se sjećamo svih koji su sudjelovali u Bljesku te s najdubljim pijetetom onih koji su dali svoj život Domovinu. Suosjećamo s njihovim obiteljima i iskazujemo im poštovanje.

Zašto ostale stranke nisu došle?

Na novinarski upit „je li u redu da su na obljetnici Bljeska viđeni HDZ-ovi kandidati za EU izbore“, Jandroković je odgovorio da ne vidi što bi u tome moglo biti sporno:

- Ne shvaćam zašto uopće postavljate to pitanje. Saborski zastupnici, župani, savjetnici predsjednika Vlade, svi članovi HDZ-a došli su u Okučane iz istih razloga kao i naši mnogobrojni sugrađani - podsjetiti se briljante vojne pobjede te iskazati poštovanje poginulim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. HDZ obilježava svaku obljetnicu Bljeska, a bilo bi dobro da i sve ostale stranke dođu odati počast onima koji su dali život za Domovinu.

Plenković iz Okučana: Hrvatska i Srbija nisu iste - Nismo bili ni 90-ih, a nećemo biti ni u budućnosti!

Vodstvo HDZ-a na obilježavanju 22. obljetnice Bljeska - vijenci i svijeće za poginule hrvatske branitelje

Zajednički vijenac u ime RH

Na svečanosti su pročitana imena poginulih u VRO "Bljesak" te kratka povjesnica te operacije, a kod spomen-obilježja su predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i izaslanik predsjednika Vlade RH Damir Krstičević položili zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske i zapalili svijeće.

Na 51 kocku vedrine, koje simboliziraju poginule hrvatske branitelje, položene su ruže.

U crkvi sv. Vida za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu služena je sveta misa zadušnica koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. U kripti crkve otvorena je pak izložba fotografija "1991." autora Zorana Filipovića, a u sklopu obilježavanja 24. obljetnice u Okučanima su pokazne vježbe održali Zapovjedništvo specijalnih snaga i Pukovnija Vojne policije Oružanih snaga RH te Izvidnička satnija GOMBR Hrvatske kopnene vojske.

General Damir Krstičević (potpredsjednik Vlade RH, ministar obrane & član Predsjedništva HDZ-a):

Trajno zahvalni svima koji su pridonijeli u Domovinskom ratu, s ponosom ističemo da je Bljesak bio vrhunska operacija Hrvatske vojske i policije pod vodstvom vrhovnog zapovjednika i prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Iskazali smo snagu i moć!

Dr. sc. Davor Božinović (ministar unutarnjih poslova & međunarodni tajnik HDZ-a):

U Okučanima na 24. obljetnici briljantno izvedene VRO "Bljesak" odao sam počast svim poginulim pripadnicima MUP-a i MORH-a te podsjetio koliko je važnu ulogu imala hrvatska policija u stvaranju i obrani Domovine. Neka im je svima vječna slava!

A A A