Vijesti
16. 5. 2019.

Bleiburg, Macelj i Tezno - Kultura sjećanja na žrtve totalitarnih režima i osuda svih zločina

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković danas je kod Spomen-obilježja na Bleiburškom polju - simbolu stradanja hrvatskog naroda nakon Drugoga svjetskog rata i komunističkih zločina - odao počast žrtvama Bleiburške tragedije i Križnog puta.

Predvodeći saborsko izaslanstvo, također je položio vijence i zapalio svijeće kod Spomen-obilježja i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava (Tezno) kod Maribora te kod Spomen-obilježja u Maclju.

Poštovanje prema žrtvama

Nakon polaganja vijenca, paljenja svijeća i molitve, Jandroković je u izjavi za medije naglasio da je iskaz poštovanja prema žrtvama jedini razlog njegovog dolaska na Bleiburg te odbacio bilo kakvu politizaciju toga čina.

- Došao sam iskazati poštovanje žrtvi, ljudima koji su ubijeni bez presude i iz osvete, koji su bacani u masovne grobnice, kojima često ne znamo ni identitet ni točan broj. Govori se o desecima tisuća, a neki i o većem broju. Zadaća je svih nas komemorirati žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta. Isto tako, moramo osuditi zločine. Ovdje se radi o zločinima komunističkog režima, koji je tim činima dokazao da ne drži ni do ljudskih prava ni do međunarodnih konvencija. A ti su zločini otvorili put kasnijem totalitarnom načinu vladanja, kršenju ljudskih prava te nepostojanju demokracije i slobode.

Suočavanje s prošlošću

Istaknuo je da su Hrvati imali tešku povijest - i kroz Drugi svjetski rat i poraće i kroz 45 godina totalitarizma.

- Moramo se suočiti s tom prošlošću i biti svjesni što nam se sve kroz povijest događalo. Zbog budućih generacija, moramo mladima objasniti da sloboda i demokracija ne dolaze sami od sebe, da se za to treba boriti, poznavati povijesnu istinu, ali isto tako gledati u budućnost.

Protiv politizacije komemoracije…

Dodao je da je protiv bilo kakve politizacije bilo kojeg skupa na kojem se izražava poštovanje žrtvama.

- Volio bih da svi u Hrvatskoj prihvatimo kulturu sjećanja na žrtve totalitarnih režima kao nešto što je dio našeg civilizacijskog dosega i naša obaveza prema onima koji danas žive u Hrvatskoj i generacijama koje dolaze.

- Na predsjedniku Sabora je da odluči tko će biti njegov izaslanik, ali ovdje obilježavamo tragičan

… i relativizacije ustaškog režima

Odgovarajući na pitanja novinara, Jandroković je još istaknuo:

- Ovdje sam se došao pokloniti žrtvi, a nipošto ne relativizirati karakter ustaškog režima ili NDH. U Hrvatskoj postoje zakoni i svi ih se trebamo držati u pogledu ustaških simbola. Predsjednik Vlade osnovao je povjerenstvo koje se bavilo nasljeđem totalitarnih režima te donijelo određene zaključke. Mislim da ih se treba držati i primijeniti ih kroz zakonska rješenja.

Dostojanstveno održavanje komemoracije

Pozvao je sve koji dolaze na komemoraciju da vode računa o dostojanstvu prilikom odavanja počasti žrtvi kako se ni na koji način ne bi ugrozilo održavanje komemoracije.

- Prije mjesec dana razgovarao sam s predsjednikom austrijskog parlamenta i pritom dao sve od sebe kako bi se ove godine održala komemoracija na Bleiburgu. Nadam se da će biti dovoljni mudrosti kod svih koji će doći da se drže strogih austrijskih pravila i zakona.

Dostojanstveno odavanje počasti žrtvama jedini je smisao komemoracije na Bleiburgu

A A A