Vijesti
30. 5. 2019.

Čestitamo 30. svibnja - dan kada je 1990. je okončana komunistička vlast i otvoren put stvaranju samostalne Hrvatske!

Dan Hrvatskoga sabora obilježava se 30. svibnja. Na taj datum 1990. konstituiran je prvi, demokratski izabrani višestranački Sabor, čime je okončana gotovo polustoljetna komunistička vlast u Hrvatskoj i otvoren put stvaranju demokratske i samostalne Hrvatske.

Važna povijesna uloga

Hrvatski sabor imao je važnu povijesnu ulogu kroz stoljeća, a nakon konstituiranja višestranačkog Sabora, kao najvišega zakonodavnog i predstavničkog tijela svih građana Hrvatske, u njemu su donesene ključne odluke kojima je određena budućnost Hrvatske - Božićni Ustav, Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti i Odluka o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Prvi korak na povratku europskoj tradiciji

Konstituiranju novog Sabora, tada Socijalističke Republike Hrvatske, nazočili su brojni uzvanici iz domovinske i iseljene Hrvatske te predstavnici vjerskih zajednica, a zastupnici su za predsjednika Sabora izabrali Žarka Domljana te za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.

Za predsjednika Predsjedništva SRH izabran je dr. Franjo Tuđman, koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio da konstituiranje prvoga višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Tada je dr. Tuđman poručio:

- Tijekom svih tih dugih stoljeća i tegobne nam povijesti, Hrvatski državni sabor bio je čuvarom suvereniteta (s izuzetkom razdoblja od 1918. do 1941.) hrvatskog naroda u odnosu na druge nacionalne i državne zajednice. Hrvatski je sabor bio nositeljem pravnoga poretka, i u ovisnosti od društvenih okolnosti svog vremena jamstvom sloboda i prava građana, te općega civilizacijskog napretka.

Prvi Dan državnosti

Do 2001. ovaj se povijesni nadnevak obilježavao kao Dan državnosti, a nakon donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj te godine, pod tzv. trećosiječanjskom vlasti SDP-a & ostalih, 30. svibnja proglašen je spomendanom - Danom Hrvatskog sabora.

Kako nedavno reče predsjednik Plenković:

- 30. svibnja jedini je pravi Dan državnosti. Taj je datum snažno ostao u emociji i sjećanju hrvatskih ljudi. Dogodine, kada je 30. obljetnica toga povijesnog dana, vrijeme je da stvari stavimo na pravo mjesto!

A A A