Vijesti
19. 6. 2019.

3 dana u Bruxellesu: Pregovori o EU dužnostima, summit EPP-a, Europsko vijeće, višegodišnji proračun…

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković boravi u Bruxellesu od 19. do 21. lipnja, gdje će sudjelovati na summitu Europske pučke stranke (EPP), sastanku Europskog vijeća te na sastanku na vrhu država europodručja.

Pregovarač EPP-a

Plenković će na sastanku na vrhu EPP-a nastupiti ne samo kao predsjednik HDZ-a, nego i kao pregovarač naše narodnjačko-demokršćanske političke obitelji o raspodjeli najviših europskih dužnosti i formiranju ključnih EU institucija.

I čelnice i čelnici EU-a sastat će se kako bi raspravljali o imenovanjima za sljedeći institucionalni ciklus, ali i usvojili strateški program EU-a za razdoblje 2019-2024. Razgovarat će se i o pitanju Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje 2021-2027.

Proširenje, klima & eurozona

Europsko vijeće raspravljat će i o vanjskim odnosima, kao i o pitanju klimatskih promjena uoči sastanka na vrhu o djelovanju u području klime koji će se u organizaciji glavnog tajnika Ujedinjenih naroda održati 23. rujna 2019. godine. U okviru europskog semestra Europsko vijeće održat će raspravu i o preporukama za pojedine zemlje.

U petak, čelnici i čelnice skupine EU27 susret će se na sastanku na vrhu država europodručja u proširenom formatu.

Prijem u povodu Dana državnosti

Tijekom boravka u Bruxellesu predsjednik Plenković sudjelovat će i na prijemu u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana Oružanih snaga RH - u organizaciji Veleposlanstva RH u Kraljevini Belgiji, Stalnog predstavništva RH pri Europskoj uniji te Stalnog predstavništva RH pri organizaciji Sjevernoatlantskog ugovora.

PROGRAM PREDSJEDNIKA PLENKOVIĆA

Srijeda, 19. lipnja:

17:00    

Sastanak s potpredsjednikom Europske komisije za euro i socijalni dijalog, financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala Valdisom Dombrovskisom (EK, Rue de la Loi 200)

19:30        

Prijem povodom proslave Dana državnosti RH i Dana Oružanih snaga RH (Hotel de Ville)

Četvrtak, 20. lipnja:

12:30      

Sastanak na vrhu Europske pučke stranke (Belgijska kraljevska akademija, Rue Ducale1)

14:55       

Dolazak predsjednika Plenkovića pred zgradu Europskog vijeća (Ulaz Europa VIP)

15:30        

Sastanak Europskog vijeća

19:30        

Radna večera Europskog vijeća

Petak, 21. lipnja:

09:25      

Dolazak predsjednika Plenkovića pred zgradu Europskog vijeća (Ulaz Europa VIP)

09:30      

Sastanak na vrhu država europodručja - Euro Summit

12:30  

Izvještaj predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera o stanju pregovora o Brexitu

Izjave za medije predsjednika Plenkovića

A A A