Vijesti
20. 6. 2019.

Pripremamo 4. krug poreznih rasterećenja - ponovno u korist i građana i gospodarstva!

Gostujući u RTL-ovoj emisiji Direkt, ministar financija dr. sc. Zdravko Marić najavio je da će uskoro prezentirati nove mjere kojima namjerava dodatno rasteretiti i gospodarstvo i građane te ih pustiti u javnu raspravu.

Refinanciranje duga po rekordno niskoj kamati

U pripremu novih mjera se krenulo nakon što je Hrvatska ostvarila jako dobri rast BDP-a u prvom kvartalu 2019. od 3.9 posto te nakon što je naša Vlada po rekordno niskoj kamatnoj stopi od 1.3 posto refinancirala stari dug od milijardu i pol eura, a koji smo naslijedili s kamatom od golemih 6.75 posto. Time će samo na kamatama Hrvatska godišnje uštedjeti oko 500 milijuna kuna!

Najjeftinije refinanciranje obveznica u povijesti - Rezultat vraćanja investicijskog rejtinga & naših reformi!

Upitan hoće li se nova porezna rasterećenja odnositi i na manje oporezivanja rada, tj. povećanje plaća, Marić je odgovorio potvrdno, dodavši da rezultati rada u protekle tri godine govore da je naša Vlada uravnotežila proračun, smanjila javni dug i kamate, ostvarila suficit i popravila kreditni rejting, a da pritom cijelo vrijeme smanjuju poreze:

- Mi ne pričamo, nego tri godine za redom smanjujemo poreze, tako da je logično da i građani i poduzetnici očekuju da tim smjerom nastavimo i dalje. Pripremamo 4. krug poreznih rasterećenja u skladu s, naravno, fiskalnim kapacitetima. No dosad se pokazalo da je svako rasterećenje donijelo blagodat građanima, poduzetnicima i samom proračunu. Dakle, ako konkretno pitate hoće li Vlada krenuti u rasterećenje plaća, moj odgovor je svakako potvrdan.

SDP - Stranka Deplasiranih Politikanata

Za prijedlog SDP-a da se neoporezivi dio poreza na dohodak odmah poveća s 3.800 na 5.000 kuna Marić je uzvratio da su oni posljednji koji bi se smjeli razbacivati brojkama:

- Ne bih se bavio njihovim politikantstvom, ali fakti su fakti. U cijelom mandatu te iste SDP-ove Vlade neto plaća porasla je za oko 230 kuna, a u manje od tri godine naše Vlade za više od 700 kuna!

Porez na nekretnine? NE!

Ponovio je da porez na nekretnine, unatoč recikliranim medijskim špekulacijama, neće biti uveden:

- Mogu odgovoriti: NE!

Cijeli intervju s ministrom Zdravkom Marićem možete pogledati i poslušati na donjem linku:

Ministar Marić u Direktu: 'Počinjemo pripremati novo porezno rasterećenje'

 

A A A