Vijesti
30. 6. 2019.

Prijedlog o Timmermansu kao predsjedniku Komisije nema potporu EPP-a, očekujem tvrde pregovore

Navodni dogovor, koji je u nedjelju cirkulirao u medijima, prema kojem bi Nizozemac Frans Timmermans postao predsjednik Europske komisije, nema potporu Europske pučke stranke, izjavio je u nedjelju predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

- Prijedlog koji je jutros cirkulirao u medijima nema potporu na razini šefova država ili vlada i cijeloga predsjedništva Europske pučke stranke. Tu je konsenzus vrlo jasan i čvrst tako da očekujem danas duge, tvrde i komplicirane pregovore - rekao je Plenković nakon završetka sastanka čelnika Europske pučke stranke, a prije početka izvanrednog sastanka na vrhu Europskog vijeća, na kojem su se okupili svi čelnici zemalja članica EU-a kako bi izabrali novo vodstvo europskih  institucija.

Jasna pozicija EPP-a

Plenković je rekao da je pozicija EPP-a od samog početka vrlo jasna, a to je potpora konceptu spitzenkandidata po kojem onaj tko dobije najviše glasova, a to je EPP, dobiva mjesto predsjednika Komisije.

Dodao je da iza cijele tirade protiv kandidata europskih pučana Manfreda Webera stoji želja socijalista i liberala da predsjednik Komisije konačno ne bude netko iz EPP-a.

- Cijela tirada protiv Webera je potpuno neargumentirana, o tome da nema iskustva, da ne govori sve jezike, itd. Mislim da je to potpuno nebitno i da je to samo pretekst na temelju kojeg  žele ostvariti cilj da to ne bude netko iz EPP-a na čelu Komisije. Nama to naravno ne dolazi u obzir jer tom istom argumentacijom mogu se diskvalificirati spitzenkandidati socijalista ili jedan od sedam kandidatkinja i kandidata liberala.

Medijske špekulacije

Istaknuo je također kako nije siguran da bi večeras moglo doći do dogovora.

Plenkoviću, koji je jedan od dvojice pregovarača svoje političke skupine za imenovanja, postavljeno je pitanje novinara o njegovoj mogućoj kandidaturi za neku od pozicija u EU-u.

- Ja vam stalno jedno te isto odgovaram. To su medijske špekulacije od nultog trenutka. Ono što radim s punim uvjerenjem, solidarnošću, prijateljstvom, respektom prema mandatu koji imamo od kolega, a to jedini mandat koji smo imali, i prema Manfredu Weberu kojega osobno cijenim. Sve ostalo je 'šušur' koji generira netko treći, ja nemam potrebe sto puta govoriti da su to špekulacije.

Organski ne podnosim ultimatume

- Sastat ću se s koalicijskim partnerima kadgod treba. Vjerojatno me javnost i birači poznaju da ja, ako nešto organski ne podnosim, to su ultimatumi - rekao je Plenković, odgovarajući na novinarska pitanja o zahtjevu HNS-a za smjenom ministra uprave Lovre Kuščevića.

- Prema tome, to sa mnom neće ići ni oko europskih, ni oko domaćih tema - rekao je Plenković.

A A A