Vijesti
9. 7. 2019.

Rekonstrukcijom Vlade idemo ambiciozno ka ostvarivanju svih naših programskih ciljeva uoči predsjedanja EU-om!

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković - nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća naše stranke - dao je u Središnjici izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njegove ključne poruke:

Potpora radu Vlade i HDZ-a

Danas smo na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća raspravili nekoliko važnih tema. Prvo, svi članovi oba tijela podržavaju smjer rada Vlade i politike Hrvatske demokratske zajednice koja je u protekle tri godine osigurala političku stabilnost u zemlji, stvorila potreban mir i vrijeme da predanim reformskim radom Hrvatska ostvari velike iskorake, osobito kada je riječ o gospodarskim, makroekonomskim pokazateljima. Potvrde toga vide se i na smanjenju javnoga duga, rastu BDP-a, većoj zaposlenosti, manjoj nezaposlenosti, rastu prosječne plaće, rastu minimalne plaće, strukturnim reformama koje poduzimamo, izlasku iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, nema više makroekonomskih neravnoteža, investicijskoj razini prema dvije agencije… Sve smo to ostvarili zbog ključnog preduvjeta, a to je stabilna parlamentarna većina koja omogućuje da Vlada radi svoj posao.

Rekonstrukcija Vlade

Drugo, danas sam dobio potporu i članova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća da, sukladno svojoj procjeni, poduzimam sve ono što smatram potrebnim za „osvježenja“ u Vladi, dakle svojevrsnu rekonstrukciju, na način da idemo ambiciozno ka ostvarivanju svih naših programskih ciljeva kako bi se zemlja kvalitetno pripremila za, nama izrazito važno, predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine Također, i da se stranka pripremi za predsjedničke izbore te da damo čvrstu potporu Kolindi Grabar-Kitarović.

Važne zadaće HDZ-a

Donijeli smo i zaključak da, nakon iskustva vezanog za ostavku ministra uprave, podcrtamo jednu vrijednosnu kategoriju. Kao predsjednik HDZ-a ne želim da bilo kakve medijske insinuacije koje imaju neku aluziju na neprimjerene radnje ugroze niti rad Vlade niti rad stranke. HDZ, kao najsnažnija politička stranka u Hrvatskoj, ima za zadaću ostvariti društvenu koheziju, smanjivati napetost u vrlo polariziranom društvu te voditi zemlju i politički, i gospodarski i socijalno - naprijed. I naši partneri u parlamentarnoj većini vrlo su jasno kazali da podržavaju rad Vlade i spremni su se angažirati u svim ciljevima koje sam sada naveo.

A A A