Vijesti
23. 7. 2019.

Aladrović najavio prioritete: Socijalni dijalog, ušteda digitalizacijom, jačanje mjera zapošljavanja!

Josip Aladrović, predsjednik HDZ-ova odbora za financije i novi ministar rada i mirovinskoga sustava, gostovao je sinoć u središnjem Dnevniku Hrvatske radio-televizije.

Kao jedan od najvažnijih zadataka, istaknuo je nastavak jačanja mjera zapošljavanja napominjući da je potrebna  revizija mjera koje nisu  ostvarile dovoljno dobre rezultate, digitalizaciju iz domene usluga koje pružaju resorne institucije - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Regos.

Želimo razgovarati, tako se rješavaju problemi u društvu

Ministar dalje navodi nastavak mirovinske reforme, uvođenje nacionalne mirovine te obnovu socijalnoga dijaloga s radničkim i umirovljeničkim sindikatima i udrugama, te poslodavcima. Kao ultimativni cilj ministar navodi formiranje Gospodarsko-socijalnoga vijeća.

- Završit ćemo dobre projekte koje je započeo bivši ministar Pavić, ali i realizirati nove ideje - kazao je ministar Aladrović, napominjući da  godina dana može biti dovoljna za kvalitetne rezultate.

Govoreći o mirovinskoj reformi, ocijenio je da je reforma riješila sva tri cilja i izazova - dugoročnu održivost sustava, povećanje mirovina i ispravljanje nepravdi. Dodao je da su određeni segmenti reforme  naišli na primjedbe građana i naglasio:

- Jasno smo istaknuli da želimo razgovarati, tako se rješavaju problemi u društvu.

Upitan o projekcijama koje su se pojavljivale, da bi referendumski zahtjevi stajali proračun 45 milijardi kuna do 2040. godine, kazao je da se radi o projekcijama stručnjaka iz mirovinskoga zavoda, naglašavajući da je to izračun iza kojeg može stajati te da će se voditi računa o održivosti sustava u srednjem i dugom periodu.

Jedna od tema je i minimalna plaća

Što se tiče dijaloga sa sindikatima, ministar Aladrović navodi mnoštvo tema, među kojima i minimalnu plaću i osnovicu plaće za javne službenike.

- Sve teme ćemo staviti na stol. Očekujemo od partnera s druge strane da razgovaramo sa svim dionicima, i poslodavcima, kao odgovorni socijalni partneri - ističe Aladrović.

Nezaposlenost konstantno pada, zaposlenost konstantno raste

Vezano uz tržište rada, ministar naglašava da nezaposlenost konstantno pada te da zaposlenost konstantno raste.

- Digitalizacija je preduvjet za uštede na određenim javnim uslugama, da one budu kvalitetnije i ekonomičnije za građane, to je jedan od postulata - poručuje, dodajući:

- Moramo biti što ekonomičniji, imati bolje rezultate uz manji trošak.

Nacionalna mirovina 2020.

Podsjetio je da je u Programu Vlade istaknuta nacionalna mirovina 2020.

- Trenutno smo u fazi formiranja skupine stručnjaka i socijalnih partnera. U svome rasporedu najavljuje vrlo zanimljive sastanke sa stručnjacima, resornim institucijama, te međuresorne sastanke.

Osvrćući se na primjedbe o njegovoj mladosti, Aladrović napominje da godine starosti nisu presudne te da su važni rezultati, on što će napraviti.

A A A