Vijesti
6. 8. 2019.

Plan za 3. maj i opstanak brodogradnje u Rijeci!

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, nakon obilaska brodogradilišta 3. maj i razgovora s predsjednikom Uprave Edijem Kučanom, rekao da je ohrabrujuće ono što su čuli danas u Rijeci.

- Vidim visoki stupanj motiviranosti Uprave i radnika 3. maja da krenu dovršiti narudžbe koje su u brodogradilištu, a i drugu fazu, a to je - nakon što se napravi plan koji će omogućiti deblokadu računa, pripremu proizvodnje i zatvaranje financijske konstrukcije za brodove koji su tu - u konačnici pronalazak strateškog partnera - rekao je predsjednik Plenković u izjavi medijima nakon obilaska brodogradilišta.

Tradicija brodogradnje

Istaknuo je da je 3. maj za Rijeku, baš kao Uljanik za Pulu, identitetsko pitanje broj jedan te naglasio tradiciju brodogradilišta, njihovo znanje i knjigu proizvedenih i isporučenih brodova koji su plovili brojnim morima diljem svijeta.

- Ovo je pitanje i pravno i financijsko i ekonomsko i naravno stručno u pogledu znanja koja brodogradilišta imaju.

Dodao je da sve uključene institucije - ministarstva i Hrvatska brodogradnja - Jadranbrod, imaju zadaću pronaći pravno čvrsti okvir u kojem je moguće provesti u punoj mjeri prošlotjedni Vladin zaključak.

- To je potrebno učiniti u što kraćem roku.

Predsjednik Plenković podsjetio je da su minimalne plaće radnicima 3. maja isplaćene iz državnog proračuna, dodavši da se s Upravom dogovara način isplate plaća za radnike za cijelo razdoblje u kojem ih nisu dobivali.

Rješenja i financijska konstrukcija u skladu s europskim propisima

Predsjednik Vlade i HDZ-a kazao je da je jedno od glavnih pitanja današnjeg sastanka bilo ima li 3. maj dovoljno radnika za dovršetak ovih brodova.  

- Trenutno je ovdje zaposleno preko 740 ljudi. Prema informacijama, 51 posto je vezano baš za proizvodnju, a još gotovo 30 posto čini pomoćni dio koji podupire proizvodnju. Prema tome, dio radova i za dovršetak ova tri broda obavili bi zaposlenici Uljanika, dio bi, kao što je to i običaj pri izgradnji brodova, radili kooperanti. U financijskoj konstrukciji obuhvaćeni su svi ti računi - rekao je Plenković, dodavši da su sva rješenja i financijska konstrukcija u skladu s europskim propisima.

U Plenkovićevoj pratnji bili su ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

A A A