Vijesti
7. 8. 2019.

Horvat, Butković & Bošnjaković o 3. maju: Na idućoj sjednici Vlade odluke o deblokadi računa & nastavku proizvodnje!

Trojica naših ministara koja su zajedno s predsjednikom Andrejem Plenkovićem jučer posjetila 3. maj gostovala su u središnjim informativnim emisijama triju nacionalnih televizija: ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat na HTV-u; ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na Novoj TV; ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na RTL-u. U najkraćem: spašavanjem riječkog brodogradilišta država bi trebala i zaraditi. Donosimo sažetke njihovih izjava:

DARKO HORVAT (potpredsjednik HDZ-a): 22. kolovoza dvije ključne odluke za 3. maj!

Posjet predsjednika 3. maju imao je konkretnu namjeru da se rehabilitira proces gradnje u tom brodogradilištu. Učinit ćemo sve kako bismo na sljedećoj sjednici Vlade RH donijeli ključne odluke kojima ćemo osigurati deblokadu računa i stavljanje u pogon sve opreme koja je potrebna za nastavak proizvodnje.

Plan za 3. maj i opstanak brodogradnje u Rijeci!

40-ak milijuna kuna zarade

U prilog svim akterima ide to što su ugovori o izgradnji ili opremanju tri broda koji su već na navozima -  stornirani. Dok se ugovori ne obnove, nema nikakvoga dodatnog troška. Kad Uprava konkretno definira trošak dovršetka brodova, a s naručiteljima cijenu po kojoj će se oni prodati, tada ću transparentno izaći s točnim brojkama pred hrvatske građane. Ali, već sada mogu najaviti da računamo na dodatni prihod u državnom proračunu: razlika između onog što ćemo investirati u završetak brodova i onog što očekujemo od prodaje trebala bi iznositi 40-ak milijuna kuna.

Sindikalne akcije u Uljaniku odvratile naručitelje

Lani u listopadu, nakon tri sastanka s naručiteljima, bili smo vrlo blizu potpisa memoranduma kojima bi se dovršili brodovi i u Puli, u Uljaniku. U međuvremenu provedene sindikalne akcije, međutim, odvratile su naručitelje od te mogućnosti. Na isti način krećemo na rehabilitaciju i brodogradilišta u Rijeci, no ovdje je i s Upravom i sa sindikatima i s radnicima potpuno drukčija atmosfera.

Horvat za HRT: Dvije ključne odluke za 3. maj donijet će se na sjednici Vlade 22. kolovoza

OLEG BUTKOVIĆ (potpredsjednik HDZ-a): Bez troška za porezne obveznike

Deblokada računa 3. maja prvi je korak - za što je potrebno oko 90 milijuna kuna - slijedi dovršetak ugovorenih brodova unutar dvije godine, a u tom bi vremenu trebalo naći strateškog partnera. U 3. maju postoji zdravo tkivo, a i neki drugi svjetski brodari već iskazuju interes za nove brodove. Tradicija brodogradnje u Hrvatskoj je duga i svi smo emotivni i motivirani kad je ona u pitanju.

Dobit kad se brodovi dovrše

Uloga Vlade RH jest pomoći u spašavanju riječkog brodogradilišta, s tim da računamo i na dobit kad se brodovi dovrše. Ako bi sve bilo onako kako ističe Uprava, a vidimo da su zaista ozbiljni, cijela bi priča bila u plusu. Do kraja kolovoza bit će pripremljeni izračuni i točne aproksimacije te ćemo imati imali posve čistu situaciju oko dovršetka brodova.

Butković za Novu TV: Tradicija brodogradnje u Hrvatskoj je duga, u 3. maju postoji zdravo tkivo

DRAŽEN BOŠNJAKOVIĆ (član Središnjeg odbora HDZ-a): Optimisti smo!

Vlada RH iskazala je veliku spremnost pomoći u deblokadi računa 3. maja jer je proizvodnja u tom brodogradilištu moguća. Ono je kadrovski opremljeno i može izvršiti poslove, a imamo i naručitelje koji žele brodove. Te činjenice jamče optimizam da će se cijela priča uspješno završiti. U Uljaniku je bila drukčija situacija - naručitelji su raskinuli sve ugovore i odbili da se u Puli dovrše brodovi.

Bošnjaković za RTL: Vlada je iskazala spremnost pomoći 3. maju, proizvodnja je moguća, optimisti smo

A A A