Vijesti
18. 8. 2019.

BiH može funkcionirati samo kao zajednica triju ravnopravnih naroda

Čestitamo HDZ-u BiH 29. rođendan! Naša sestrinska stranka u drugoj domovini hrvatskog naroda priopćila je u povodu 29. obljetnice svoga osnivačkog sabora, održanog 18. kolovoza 1990. u Sarajevu, da BiH može funkcionirati samo kao zajednica triju ravnopravnih, konstitutivnih naroda koji imaju legitimne političke predstavnike te kao takva može biti članica i EU-a i NATO-a.

Naša je stranka utemeljena kao izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda za jednakošću s drugim narodima, za slobodom i demokracijom, kao jedinstvo izvorne hrvatske političke misli i europskog usmjerenja - priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Legitimni zahtjevi hrvatskog naroda

Istaknuto je da se HDZ BiH zalaže za ustavno domoljublje, koje može biti temelj za rješavanje problema u BiH:

- Naša domovina BiH mora preživjeti kao zemlja tri konstitutivna naroda s legitimitetom. Naši zahtjevi su legitimni, konstruktivni i vode BiH prema europskim vrijednostima i međunarodnim organizacijama, prije svega prema Europskoj uniji i NATO-u.

Zaštita nacionalnih interesa

Iz HDZ-a BiH su dodali da je njihova misija i dalje jačanje demokracije, slobode i poštovanja ljudskih prava, zaštita nacionalnih interesa i rada za kvalitetniji život hrvatskih ljudi te podsjetili da je stranka bila predvodnik očuvanja identiteta, kulture i jezika hrvatskog naroda te slobode koja je ostvarena u Domovinskom ratu.

Uputili su čestitku utemeljiteljima stranke te izrazili očekivanje da će u skoroj budućnosti biti ostvareni ideali slobode i jednakopravnosti zbog kojih je stranka i osnovana.

A A A