Vijesti
23. 8. 2019.

Predsjednik Plenković odao počast žrtvama svih totalitarnih režima: Nedvosmislena osuda svih zločina

U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković na zagrebačkom Mirogoju odao je počast žrtvama nedemokratskih sustava 20. stoljeća. Zapalio je svijeće na grobovima dr. Franje Tuđmana i Brune Bušića, kod Grobnice narodnih heroja te na Spomen-obilježju hrvatskim žrtvama Bleiburga i križnih putova.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima uspostavljen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. godine, a potvrđen Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. godine. Hrvatski sabor taj je dan 2011. proglasio spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i u Republici Hrvatskoj.

Masovne likvidacije, progoni i kršenja ljudskih prava

Totalitarni i autoritarni režimi kroz 20. stoljeće u Hrvatskoj i brojnim europskim zemljama - ističe se u priopćenju Vlade RH - doveli su do masovnih tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda te do progona i likvidacija političkih neistomišljenika.

Zbog težine i opsega takvih nepravdi i zločina, posljedice vladavine nedemokratskih režima osjećaju se nažalost i danas. Upravo se kao reakcija na te zločine sredinom prošlog stoljeća stvorio europski projekt kao trajna zajednica mira, demokracije te suživota i razvoja, kojem i Hrvatska danas ponosno pripada.

Satisfakcija žrtvama i njihovim obiteljima

Stoga i Hrvatska nakon procesa društvene i ekonomske tranzicije, kao članica Europske unije, treba biti odlučna u razotkrivanju istine i nedvosmislena u osudi ubojstava, političkih likvidacija i kršenja ljudskih prava koji su se događali pod bivšim nedemokratskim totalitarističkim režimima. Time će se na primjeren i odgovoran način iskazati pijetet i dati satisfakciju žrtvama i njihovim obiteljima.

Uz jasan otklon od svakog totalitarizma te primjereno obrazovanje mladih o zločinima nedemokratskih sustava, između ostalog i s novim kurikulumom povijesti o kojem smo postigli konsenzus, Hrvatska gradi društvo uključivosti, tolerancije i dijaloga koje njeguje kulturu sjećanja na sve nevine žrtve rata i totalitarnih režima kako bi se još spremnije suočavala s izazovima budućnosti - zaključuje se u priopćenju Vlade RH.

GRAČANI, MACELJ, JASENOVAC, GOLI OTOK…

Vlada RH i Hrvatski sabor obilježavaju Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima i na stratištima diljem Stradale Naše.

Na ceremoniji posljednjeg ispraćaja i pokopa posmrtnih ostataka 294 žrtava poraća, stradalih 1945. na području Gračana u Zagrebu, sudjeluju predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te ministar hrvatskih branitelja general Tomo Medved.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Borić polažu vijenac i pale svijeću kod spomen-ploče Vlade i Udruge zatočenika logora na otoku Sveti Grgur te kod spomen-ploče Vlade na Golom otoku.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman polaže vijenac u Spomen-parku Dotršćina u Zagrebu kod spomenika žrtvama ustaškog zločina, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kod spomenika žrtvama fašizma na romskom groblju Uštica u Jasenovcu.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner odat će počast žrtvama komunističkog režima u Maclju (Hrvatsko zagorje), na najvećem stratištu nakon Drugoga svjetskog rata na području Hrvatske.

A A A