Vijesti
24. 1. 2019.

Davos: O našem ulasku u OECD & zainteresiranosti globalnih kompanija za poslovanje u Hrvatskoj!

Pri kraju vrlo sadržajnog dana u Davosu, gdje sudjeluje na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF), predsjednik Plenković sastao se s Angelom Gurriom, glavnim tajnikom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Razgovaralo se o potpori reformama u Hrvatskoj, kao i koracima koje RH poduzima prema članstvu u OECD-u.

- Thank you @A_Gurria for the continuous support! - objavio je Plenković na Twitteru.

Europsko istraživačko vijeće

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a održao je, potkraj dana, bilateralni sastanak i s Jean-Pierreom Bourguignonom, predsjednikom Europskog istraživačkog vijeća (ERC) - na temu projekata i izdvajanja za znanost i inovacije u idućem Višegodišnjem financijskom okviru Europske unije.

Plenkovićevi sastanci u Davosu: irski premijer, predsjednica CDU-a, glavni tajnik OECD-a, svjetski gospodarstvenici…

O prethodnim bilateralnim sastancima, kao i raspravama u kojima je sudjelovao na Svjetskome gospodarskom forumu, predsjednik Plenković govorio je u izjavi za okupljene novinare. Donosimo njegove ključne poruke:

O 4. industrijskoj revoluciji

Ovogodišnji sastanak fokusiran je na prilagodbu država tekovinama četvrte industrijske revolucije te se u taj proces, kako bi osigurali konkurentnost, trebaju pravodobno uključiti svi kako bi razvojem tehnologije pridonijeli reformama na nacionalnoj razini, potaknuli inovacije i uključili se u globalnu utakmicu - unatoč svim izazovima koji danas opterećuju svjetski poredak. Među ostalim, teme ovogodišnjeg Foruma su Brexit, migracije, sigurnost, kao i smanjivanje nejednakosti.

O Hoffmann-La Roche

Izdvojio bih sastanak s farmaceutskom tvrtkom Hoffmann-La Roche, koja je pomogla da se kroz kliničko ispitivanje njihovog lijeka trenutačno u Hrvatskoj besplatno liječi 12 oboljelih od spinalne mišićne atrofije. To je bio rezultat lanjskoga Davosa, a sad imamo primjenu i širimo suradnju s njima.

O interesu kompanija za Hrvatsku

Uz La Roche, interes za poslovanje u Hrvatskoj pokazuju i Google, Coca-Cola, MasterCard, kao i hotelski lanac Marriott. Na ovakvom forumu brojne globalne kompanije traže kontakte s političkim liderima, žele prije svega vidjeti kako oni sa svojom društvenom odgovornošću mogu pomoći prisutnosti njihovih kompanija u pojedinim državama.

I hotelski lanac Marriott također želi ući u Hrvatsku. Što se tiče prošlogodišnjih sastanaka s poslovnim čelnicima u Davosu, oni su donijeli rezultate, primjerice Booking.com - koji sjajno radi i pomaže hrvatskoj turističkoj sezoni. Prošle godine bili su sjajni i razgovori s grupacijom Lukšić. Uz prisutnost u turističkom sektoru, dali su odličan program obrazovanja službenika u javnoj upravi i drugim institucijama, a tu je i digitalizacija javnih usluga s naglaskom na zdravstvo.

Broj korisnika i usluga kroz e-Građani stalno raste - S 2,7 mlrd. kuna unaprjeđujemo digitalizaciju javnih usluga!

O sastanku s irskim premijerom

I prošle godine imao sam niz sastanaka s premijerima u Davosu, a ove želim čuti iz prve ruke što o Brexitu misli irski premijer. Uvijek je sadržajno i dobro izdvojiti tih 30-ak sati za prikupljanje nekih novih ideja jer u Davos dolaze svi oni koji utječu na globalne procese. Sastat ću se i s novom predsjednicom CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer. Bit će to naš prvi sastanak - veselim se suradnji!

A A A