Vijesti
16. 3. 2019.

O privlačenju investicija s premijerom Sjeverne Rajne - Vestfalije, jedne od ekonomski najmoćnijih EU regija!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Plenković sastao se u Düsseldorfu s Arminom Laschetom (Kršćansko-demokratska unija - CDU), premijerom njemačke savezne zemlje Sjeverne Rajne - Vestfalije, jedne od ekonomski najsnažnijih regija u Europi koja se po jačini, kako je istaknuo sami Andrej Plenković, može usporediti s Nizozemskom.

Tema razgovora: unaprjeđenje gospodarskih odnosa i stvaranje uvjeta za ulaganju u Hrvatsku.

Više od 17 milijuna stanovnika

Sjeverna Rajna-Vestfalija, s više od 17 milijuna stanovnika, najmnogoljudnija je njemačka zemlja, sa snažnim gospodarskim regijama poput Ruhrske oblasti i Porajnja sa središtima Kölnom i Düsseldorfom.

- Današnji posjet dio je naše politike koja želi, osim dobrih odnosa sa saveznom vladom Angele Merkel, jačati suradnju i s pojedinim njemačkim pokrajinama. Pritom vrijedi naglasiti da u Sjevernoj Rajni - Vestfaliji živi čak 60.000 Hrvata. Ovaj posjet dodatni je signal jačanja političkih i gospodarskih odnosa, ulaganja u Hrvatsku, kao i dolazaka njemačkih turista u Lijepu Našu.

Bavarski premijer dolazi u RH! Lockheed Martin & Saab! Paneli s Poroshenkom & Weberom! Iohannis & Haradinaj!

Hrvatska je u potpunosti europska zemlja

Njegov domaćin Laschet, koji je također bio član Europskog parlamenta, naglasio je važnost jačanja kontakata s Hrvatskom, posebice uoči godine u kojoj će obje zemlje predsjedati Europskom unijom:

- Hrvatska je u potpunosti europska zemlja, koja je u vrlo kratkom roku učinila puno kako bi postala članicom Europske unije te se sada temeljito i odgovorno priprema za ulazak u šengenski prostor i eurozonu.

Nagrada Steiger

Nakon sastanka, Plenković je otputovao u Essen, gdje će mu biti uručena nagrada Steiger u kategoriji zalaganja za europsko jedinstvo, a svečani govor u njegovu čast održat će upravo Laschet.

- Nagradu doživljavam priznanjem za Hrvatsku kao najmlađu članicu EU-a, koja se nastoji profilirati među europskim zemljama - izdvojio je Plenković, koji dvodnevni posjet Sjevernoj Rajni - Vestfaliji nastavlja u nedjelju susretom s predstavnicima hrvatske zajednice u Generalnom konzulatu RH u Düsseldorfu i obilaskom štandova hrvatskih proizvođača na sajmu vina Pro Wino.

A A A