Vijesti
22. 6. 2019.

Hrvatska na pragu Europskog tečajnog mehanizma, važnog koraka na putu prema uvođenju eura

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sastao se u Bruxellesu s predsjednikom Europske središnje banke Mariom Draghijem te predsjednikom Eurogrupe Mariom Centenom koji su pozitivno ocijenili stabilnost naših javnih financija i bankarskog sustava te gospodarske trendove.

Pismo namjere & akcijski plan

Na sastanku su predstavljene i aktivnosti vezane za ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam na putu prema uvođenju eura.

- Praktički smo ih senzibilizirali za sljedeće korake, a to je slanje našeg pisma namjere o ulasku u Europski tečajni mehanizam (ERM II), zajedno s odgovarajućim akcijskim planom, koje će uputiti guverner HNB-a Vujčić i ministar financija Zdravko Marić, što je prvi korak za uvođenje eura - rekao je Plenković u izjavi za medije.

Potpora Hrvatskoj

Dva dana ranije, Plenković se sastao i s potpredsjednikom Europske komisije zaduženim za euro Valdisom Dombrovskisom, kao i s predsjednikom radne skupine za euro Hansom Vijlbrieom.

- Mislim da su naši sugovornici dobro prihvatili sve naše argumente i ključna područja u kojima ćemo poduzimati korake na provedbi naše Strategije za uvođenje eura. To je ono što je za Hrvatsku, na marginama summita EU-a, bilo najvažnije.

Očekujemo potporu za pridruživanje Europskom tečajnom mehanizmu!

Nastavljamo provedbu reformi

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da ne očekuje prepreke od Slovenije u pogledu ulaska u ERM II.

- U ovoj fazi mislim da ne. Važno je da provedemo reforme u područjima koje smo identificirali. To su nadzor banaka, bolje upravljanje na razini državne uprave te pitanja koja se odnose na statistiku. Sve su mjere jako dobro pripremljene i očekujem da ćemo naići na pozitivan odjek naših partnera.

A A A