Vijesti
4. 7. 2019.

Povećali smo ugovaranje EU sredstava s 9 na 70%, ubrzali gospodarski rast i osnažili međunarodni položaj Hrvatske!

(VIDEO) Od ukupno 10,7 milijardi € koje su nam na raspolaganju u ovoj financijskoj perspektivi EU-a, ugovorili smo oko 7,5 milijardi. A na početku našeg mandata Hrvatska je bila na samo 960 milijuna! - istaknuo je predsjednik Andrej Plenković otvarajući 164. sjednicu Vlade RH.

Konkretni efekti članstva

Prvog srpnja obilježena je šesta godišnjica hrvatskog članstva u Europskoj uniji, zahvaljujući kojem je naša zemlja - istaknuo je predsjednik Vlade i HDZ-a - ubrzala svoj gospodarski rast i osnažila međunarodni položaj.

- Za Hrvatsku su konkretni efekti članstva prije svega vidljivi kroz realizaciju brojnih projekata i apsorpciju europskih fondova. Kroz uplatu i isplatu iz europskoga proračuna mi smo otprilike 15 milijardi kuna u plusu. U mandatu ove Vlade jako je unaprijeđeno ugovaranje EU sredstava, i to s 9 posto u listopadu 2016. na čak 70 posto u srpnju 2019. godine, a očekujemo da će ta brojka nastaviti rasti. Dakle, od ukupno 10,7 milijardi € koje imamo na raspolaganju u ovoj financijskoj perspektivi, ugovorili smo oko 7,5 milijardi. A na početku našeg mandata Hrvatska je bila na samo - 960 milijuna!

6 godina članstva u Europskoj uniji: Iz EU proračuna povukli smo 15 mlrd. kuna više nego što smo u nj uplatili!

Ursula von der Leyen - dobar izbor za RH

Osvrnuo se i na nedavno održano Europsko vijeće, na kojem su dogovoreni čelnici najvažnijih europskih institucija.

- Vrlo smo zadovoljni raspodjelom ključnih dužnosti. Hrvatska ima vrlo dobre odnose s budućom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, njemačkom ministricom obrane.

Zadovoljni smo kompromisom o čelnim mjestima u EU-u - Kandidati su dobro rješenje za Hrvatsku!

Predsjednik Plenković uvjeren je da će Ursula von der Leyen biti vrlo pozitivan akter na čelu Komisije za sve ključne procese za Hrvatsku - od ulaska u Schengenski prostor do članstva u europodručju i pregovora o idućem višegodišnjem financijskom okviru, kao i uopće nastavka pozicioniranja Hrvatske u Europskoj uniji.

Priprema za uvođenje eura & nabavu borbenih aviona

Danas će ministar financija Zdravko Marić i guverner HNB-a Boris Vujčić uputiti Pismo namjere za pristupanje Europskom tečajnom mehanizmu II, kao i Akcijski plan priprema Hrvatske za uvođenje eura kao službene valute, a predsjednik Vlade naglasio je da se radi o sustavnom i temeljito pripremanom procesu.

Makroekonomska i financijska postignuća omogućila su nam otvaranje procesa ulaska Hrvatske u europodručje!

Krajem prošloga tjedna održana je 13. sjednica Vijeća za obranu, a Vlada je danas donijela Odluku o osnivanju Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona.

Krstičević: Međuresorno povjerenstvo važno za pripremu i provedbu cijelog postupka nabave višenamjenskog borbenog aviona

Posjet tvrtki Rimac Automobili

Na kraju uvodnog obraćanja predsjednik Plenković osvrnuo se na posjet tvrtki Rimac Automobili te istaknuo da je njen poslovni uspjeh jako dobar primjer kako jedna kompanija s idejom, inovativnim pristupom i pronalaženjem specifične niše može doći u situaciju da privlači najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji.

Plenković u Rimac Automobilima: Čestitamo na pozicioniranju Hrvatske na karti izvrsnosti u automobilima budućnosti!

A A A