U župnoj crkvi sv. Luke Evanđeliste u Travnom Svetu Misu u spomen na hrvatskog mučenika i blaženika te žrtvu komunističke represije i torture  predvodio je prvi sisački biskup monsinjor Vlado Košić uz koncelebraciju župnika velečasnog Vladimira Hrena.

Crkva je bila prepuna vjernika, koji su se u molitvi zahvalili na svemu dobrom što je Katolička crkva tijekom 20. stoljeća napravila za očuvanje i spas našeg hrvatskog naroda, a posebno zagrebački nadbiskup i kardinal Alojzije Stepinca, hrvatski mučenik i blaženik, koji se niti pod snažnim pritiscima i ucjenama od strane komunističkog režima nije želio odreći katoličke vjere i ljubavi spram svog naroda te je radije izabrao mučeničku smrt.

Njegova ekselencija Vlado Košić je u vrlo nadahnutoj i poticajnoj propovijedi pozvao vjernike da stanu uz otajstva i načela naše katoličke vjere, da se ne može služiti dva gospodara te da se istinski i pravi vjernici moraju odlučiti i znati da li su na strani tame, laži i mržnje ili na strani svjetla, istine i ljubavi. Svemogući Otac znade svačije srce i na čijoj je strani te za vjernike koji prihvate Isusa Krista kao Spasitelja nikada nije kasno da se ljubavlju i milošću Gospodina pretvore u bolje, mirnije i duhovno sretnije ljude. 

Nakon mise prikazano je kratko Glazbeno-scensko uprizorenje ključnih dijelova iz života bl. Alojzija Stepinca.

Svetoj Misi posvećenoj liku i djelu jednog od naših blaženika kardinalu Stepincu, koji je i blaženik ekumenski, univerzalni svih katolika u svijetu prisustvovali su i predstavnici Područnog odbora HDZ-a Novi Zagreb istok te brojno članstvo temeljnih organizacija HDZ-a s razine Novog Zagreba istok.

Delegati Područnog odbora HDZ Novi Zagreb istok su izvijestili monsinjora Košića da se ispred PO HDZ NZI planira u ožujku održati tribina posvećena hrvatskom blaženiku Alojziju Stepincu uz promociju knjige Nevenke Nekić, monografije posvećene afirmativnoj promociji lika i djela kardinala Stepinca, na temelju istinskih i provjerljivih činjenica. Biskup Košić pozdravio je i podržao inicijativu s vjerom i nadom da će sve pozitivno, dobronamjerno vjerničko djelovanje u korist blaženog Stepinca svakako pridonijeti što ranijoj kanonizaciji.

Svi katolici su dužni i obvezni štiti i braniti svoju vjeru uz maksimalnu toleranciju i uvažavanje svih ostalih vjera i svjetonazora, ali tolerancija ne podrazumijeva pasivnost i rezignaciju već aktivnu i snažnu vjeru i stav u zaštiti i obrani temelja naše rimokatoličke vjere.

Završna poruka s oltara bile su riječi blaženog kardinala Stepinca, koje služe kao najbolji dokaz kardinalove istinske, čiste i prave vjere u Gospodina, svemogućeg i sveznajućeg:

Kada vam otmu sve, ostati će vam dvije ruke; sklopite ih na molitvu pa će te onda biti najjači!“