Obnova pročelja zgrada, koja se dugo vremena u Zagrebu očekuje, došla je u vidu prijedloga na dnevni red 49. sjednice Gradske skupštine. Međutim, obnova pročelja u ovom je slučaju, prema riječima predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba i predsjednika Gradske skupštine Andrije Mikulića, isključivo "stavljanje maska na derutne zgrade" koje se neće obnoviti u smislu energetske obnove što će dugoročno izazvati samo još veći problem.

- Ovaj je prijedlog koji smo dobili na klupe čisto održavanje postojeće fasade, površinsko sređivanje izgleda zgrade. Obnova pročelja, osim estetske komponente, mora ići u smjeru uštede, energetske učinkovitosti. Na taj način, ušteda koja ide građanima je 50 posto, a ovim prijedlogom, nema ni energetske obnove niti uštede za građane- kazao je predsjednik Mikulić.

 

NEDOSTAJU KOMPONENTE ZA ENERGETSKU OBNOVA KOJA JE SMISAO OBNOVE STARIH ZGRADA

U prijedlogu kojeg su osmislili gradonačelnik i Gradska upravo nedostaju komponente obnove koje ne smiju biti izostavljene. Lim, ovješeni fasadni sustavi, stolarski elementi, fasada koja nije uz ulicu. Nedostaje i toplinske zaštite ovojnice, kao i pitanje tko će financirati cjelokupnu projektnu dokumentaciju za svaku zgradu.

GRAD PODIJELJEN PO ZONAMA ŠTO DOVODI RUBNE DIJELOVE U NEPOVOLJAN POLOŽAJ

Prema ovome prijedlogu, Grad bi trebao biti podijeljen u nekoliko zona koje se razlikuju prema iznosu obnove kojeg će sufinancirati Grad Zagreb. No, na taj način, Zagrepčani iz rubnih dijelova trebali bi financirati one koji žive u centru, što naravno nije ravnopravan položaj. 

- Ako ćemo grad dijeliti na taj način, što onda ne bismo i prireze podijelili po zonama pa oni koji su u rubnim dijelovima neka zbog slabije usluge plaćaju manji prirez!- poručio je Mikulić u izjavi za novinare.

 

TREBALO SE RADITI NA POVLAČENJU SREDSTAVA IZ FONDOVA EU. IZNOS OD 30 MILIJUNA KUNA JE PREMALI!

Ako se uzme u obzir da se godinama već govori o obnovi zgrada, a da je Hrvatska nepune četiri godine u Europskoj Uniji, postavlja se pitanje zbog čega Grad Zagreb nije radio na povlačenju sredstava iz fondova EU koji su nam na raspolaganju. Prosječan iznos prave, energetske obnove zgrada je oko 900 tisuća kuna. Na ovu svotu od 30 milijuna kuna za cijeli projekt obnove pročelja ispada da se samo tridesetak zgrada može obnoviti što nije zadovoljavajuća brojka.

-Paralelno s državnim natjeajem, Grad raspisuje ovaj koji nema ni glavu ni rep. Svi žeimo ovu obnovu, ali ne želimo da je Zagrepčani plate tri ili četiri puta skuplje za koju godinu kada se budu zgrade nanovo uređivale zbog energetske obnove. Tako se ne može raditi. Kvart po kvart se trebao zasebno riješavati da dobijemo jednu zaokruženu priču i da se pravi posao odradi. Zbog toga HDZ neće ovakav prijedlog dopustiti da prođe- naglasio je predsjednik Skupštine Andrija Mikulić.

 

Upravo zbog pritiska HDZ-a da ovaj prijedlog obnove pročelja ide na doradu i da se napravi cjelovita priča, točka je povučena s dnevnog reda.