Povodom Dana neovisnosti Temeljni ogranak HDZ-a Utrina u suradnji s Područnim odborom HDZ-a Novi Zagreb istok organizirao je obilježavanje Dana neovisnosti (08. listopada), kojim se slavi neovisna i slobodna Hrvatska.

Jedno od spomen obilježja stradalim hrvatskim vojnicima u Domovinskom ratu nalazi se i u Utrini, spomenik je podigao Temeljni ogranak HDZ-a Utrina i na njemu su napisana imena 10 Utrinjana koji su dali život za Domovinu, nisu svi bili članovi HDZ-a, ali su bili svi rodoljubi i domoljubi koji su pali za slobodu i samostalnost naše hrvatske države.

HDZ to štuje i komemorira i nikada neće dopustiti da padne sjena na hrvatske sinove, hrvatske junake koji su dali život za Domovinu, više od vlastita života za hrvatski narod i hrvatsku zemlju nisu mogli dati, hvala im na tomu, hvala im na slobodi, hvala im na našoj državi!

Prigodom obilježavanja Dana neovisnosti 2017. u prostorijama Mjesne samouprave Utrina okupio se veliki broj članova, gostiju te branitelja.

Od uvaženih stranačkih dužnosnika Područnu organizaciju Novi Zagreb-istok predvodio je gospodin Frane Barbarić, predsjednik Područnog odbora HDZ Novi Zagreb istok.

Nakon govora domaćina i uzvanika, kojima se podsjetilo na sudbonosna vremena stvaranja države, teške borbe za samostalnost , mnogobrojne žrtava i stradavanja  kojima je plaćena sloboda,  emocije okupljenih bile su ispunjene ponosom i sjetom na dane patnje i stradavanja, ali zajedništva i snage kada je cijela nacija bila spremna do posljednjeg braniti Domovinu i niti jedna žrtva nije bila prevelika za slobodu!

Zahvaljujući Temeljnom ogranku HDZ Utrina uspjelo se u realizaciji da se kod spomen obilježja palim hrvatskim vojnicima iz Utrina postavi stup te izvjesi hrvatska državna zastava.

Sam postupak postavljanja stupa i zastave trajao je predugo, preko četiri godine, ali zahvaljujući HDZ-u nad spomenikom je danas izvješen hrvatski barjak, nad imenima palih hrvatskih junaka vijori naša državna zastava, hrvatska zastava pod kojom su oni išli u rat i pod kojom se danas čuva i štiti uspomena na te junake.

Niti jedno memorijalno obilježe poginulih hrvatskih vojnika iz Domovinskog rata ne bi smjelo biti bez izvješene nacionalne zastave naše hrvatske države za čiju slobodu i neovisnost su dali živote, neka se po barjaku znade gdje je spomen mjesto na pale sinove Domovine.

Nakon odavanja počasti kod memorijalnog obilježja poginulim braniteljima iz Utrine te svim braniteljima stradalim u Domovinskom ratu, članstvo i gosti su nastavili kroz druženje i prigodan domjenak obilježavanje Dana neovisnosti.

Obilježavanje Dana neovisnosti 2017. u organizaciji TO HDZ-a Utrina i Područnog odbora NZI imalo je vrlo pozitivan odjek među građanima te se pokazalo iznova da jedino HDZ potiče, promovira i održava sjećanje i komemorira ključne datume iz novije hrvatske povijesti kada se je stvarala naša slobodna Hrvatska te čuva i štiti uspomenu na pale branitelje od zaborava i negativizacije konteksta Domovinskog rata jer neki nikada neće, ne mogu ili ne žele prihvatiti činjenicu da je Hrvatska slobodna i neovisna, suverena država hrvatskih građana, a HDZ jedan od temeljnih čuvara te neovisnosti i slobode naše Domovine!