(Stara Gradiška, 23.8.2018.) Danas je izaslanstvo Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice Brodsko-posavske županije, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred zloglasnog zatvora u Staroj Gradiški, obilježilo EU Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Zajedno s članovima Hrvatskog društva političkih zatvorenika prisjetili su se svih onih koji su na tom mjestu mučeni i stradali zbog svoje želje za samostalnom i neovisnom Republikom Hrvatskom i istaknuli da se jasnije i glasnije trebaju osuditi zločini svih totalitarnih i autoritarnih režima, a posebice oni zločini počinjeni od totalitarnog jugoslavenskog komunističkog režima u Hrvatskoj.

Hrvatsko društvo političkih zatvorenika , ovom je prigodom, na čelu sa svojim predsjednikom gospodinom Markom Grubišićem organiziralo svečano obilježavanje sa sloganom "Ne ponovilo se." Tom prigodom izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora gospodina Gordana Jandrokovića bio je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BPŽ i saborski zastupnik gospodin Pero Ćosić čiji govor prenosimo u cijelosti:

" Poštovani predsjedniče Hrvatskog društva političkih zatvorenika gospodine Marko Grubišić, poštovana gospodo, članovi Hrvatskog društva političkih zatvorenika, stradalnici političkih progona, zatvora i terora, cijenjeni predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života Brodsko- posavske županije, uvaženi gosti, uzvanici, dame i gospodo, u ime predsjednika Hrvatskog sabora gospodina Gordana Jandrokovića i moje osobno s osobitim poštovanjem sve Vas skupa najsrdačnije pozdravljam.

Unazad nekoliko godina, odnosno otkada se aktivno bavim politikom u kolovozu svake godine i službeno obilježavam dva velika datuma za Hrvatsku i za naš narod. Prvi datum odnosi se na 5. kolovoz- na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti odnosno na Dan hrvatskih branitelja. Taj dan svi se prisjećamo slavne „Oluje“, uzdignute zastave na Kninskoj tvrđavi i zahvaljujemo svim hrvatskim braniteljima, a posebice poginulim žrtvama, za pobjedu u Domovinskom ratu. To je državni praznik kada svi, bezobzira bili mi prisutni u Kninu ili pri malim ekranima, slavimo našu borbu za slobodu, slavimo neovisnost, suverenost i teritorijalnu cjelovitost Lijepe naše.

S druge strane, drugom polovicom kolovoza, obilježavamo jedan drugi datum 23. kolovoz- Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Taj relativno noviji spomendan kojeg je EU parlament potvrdio prije deset godina, zapravo je nedovoljno medijski zastupljen i rekao bih.. od strane nekih važnih političkih aktera, namjerno zanemaren. Nažalost, dvanaest godina od kada je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj od 1945. do 1990. u kojoj je jasno navedeno da su totalitarni komunistički režimi bez iznimke bili označeni masovnim povredama ljudskih prava, a još mnogi hrvatski građani ni ne znaju da Hrvatska obilježava ovaj Spomendan.

Ne smijemo dopustiti da se ova iznimno važna tema  „gura pod tepih“ jer svi građani a posebice mladi moraju znati čija je sve žrtva utkana u slobodu koju danas živimo i zato pozdravljam organizaciju obilježavanja današnjeg spomendana ovdje u Staroj Gradiški.

Upravo su u ovom zloglasnom prostoru godinama mučeni i zlostavljani hrvatski građani i htjela se zatrti ideja o slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj. Mučenici, preminuli i preživjeli, njihove obitelji i prijatelji pamte i pamtit će je u njihovim srcima trajno stanovala težnja za samostalnom i neovisnom Republikom Hrvatskom. Zato se moramo posvetiti značajnim obilježavanjem ovoga spomendana i iskreno se nadam da će svake godine biti sve više prisutnih i ovdje u Staroj Gradiški. Nadam se da će mediji više pažnje posvetiti značaju ovog Dana sjećanja te da će se, ne samo u medijima, veći i u školskim povijesnim udžbenicima jasno osuditi sve nacionalsocijalističke, fašističke te komunističke režime.

Hrvatskom nacionalnom biću potrebno je da se jasnije i glasnije osude zločini totalitarnog jugoslavenskog komunističkog režima počinjeni u Hrvatskoj jer i ove žrtve i njihove obitelji jednako zaslužuju sućut, razumijevanje i priznavanje njihovih patnji kao i sve druge žrtve. Samo je osudom zločina i pomirbom unutar našeg nacionalnog bića moguća izgradnja istinski demokratskog društva.

I za kraj, dozvolite mi da izrazim želju za zajedništvom hrvatskog naroda pri obilježavanju tužnih datuma- da i na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima osjećamo zajedništvo kakvo osjećamo na Dan domovinske zahvalnosti. Jer podjele ne doprinose našem društvu, one nas sputavaju i udaljavaju od tema za bolje sutra. Mi smo jedan narod, jedan mali narod na globalnoj razini i samo se čvrstim zajedništvom možemo izboriti za prosperitetnu i bolju Lijepu našu. Hvala Vam."