(Slavonski Brod, 10.12.2017.) Izaslanstva Županijskog i Gradskog odbora HDZ-a , Mladeži HDZ-a, Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ i Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ položila su vijence i zapalila svijeće na spomenik tvorcu hrvatske države i na taj način obilježila 18. godišnjicu smrti prvog predsjednika HDZ-a i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Okupljeni su istaknuli kako pokojnom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu odaju počast jer ga poštuju kao tvorca moderne hrvatske države, utemeljitelja samostalne i suverene hrvatske domovine i zato ga smatraju najvećom i najznačajnijom osobom hrvatske povijesti.

"U najtežim trenucima u kojima se nalazila naša mlada demokracija i mlada država, dr. Franjo Tuđman imao je dovoljno snage, muudrosti, iskustva i strpljenja da sve usmjeri prema ovome putu na kojem se još uvijek nalazimo", istaknuo je Josip Samardžić, predsjednik GO HDZ-a Slavonski Brod.

Upravo su članovi Zajendice utemeljitelja HDZ-a gradili i osnivali HDZ do travnja 1990. godine. Danas se bore se za očuvanje jedinstva Hrvatske demokratske zajednice na izvornim principima utemeljitelja prvog predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana. Među prvima ogranak Zajednice osnovan je i u Brodsko-posavskoj županiji.

"Povijest će pokazati koliko je djelo napravio pokojni predsjednik Tuđman. Tvorac je prve nezavisne države Hrvatske nakon 900 godina. Kroz povijest je bilo i pogodnijih trenutaka za stvoriti hrvatsku državu, a on ju je stvorio u nepovoljnim trenucima kada nam nitko nije davao podršku", rekao je Tomislav Teskera, predsjednik županijske Zajednice utemeljitelja HDZ-a "dr. Franjo Tuđman".