Klub vijećnika HDZ-a, HSP-a , HDSSB-a i nezavisnih vijećnika u Gradskom vijeću grada Slavonskog Broda o rješenju Službe prosvjetne inspekcije – Područne jedinice Osijek Samostalnog sektora za inspekcijske poslove pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja

 

            Svakodnevno smo svjedoci činjenice da situacija u gradu postaje sve lošija i da nema jasne vizije koja bi nam dala nadu u skoro poboljšanje ekonomskih i gospodarskih pokazatelja, koje bi za cilj imalo bolju kvalitetu života svih građana grada Slavonskog Broda.

            Kao jedan od razloga tomu, vidimo i u stavu gradske vlasti prema obrazovanju u našem gradu.

Kako je još tijekom kolovoza i rujna bilo vidljivo, gradonačelnik je htio jednostranom odlukom, bez uključivanja ravnatelja, djelatnika i roditelja u odluku, uvesti nastavu u jednoj smjeni, bez obzira jesu li u predloženim školama zadovoljeni svi potrebni uvjeti, a posebno pedagoški standardi. Kao što smo se i tada kao Klub protivili tim „populističkim mjerama“, ne istupajući protiv „jednosmjenske“ nastave, već kvalitete uvjeta u kojima bi se odgojno-obrazovni proces u tom slučaju odvijao. Vrijeme je pokazalo da su naše procjene bile točne i gradonačelnik je morao odustati od prvobitne najave. Time je potvrdio činjenicu da mu interesi učenika i ostalih dionika sustava nisu na prvom mjestu.

Nastavno na takve trendove u politici grada prema obrazovanju, još početkom školske godine 2017./2018. upozorili smo na nezakonitu provedbu Natječaja za zaposlenje učitelja/učiteljica u Produženom boravku škola kojima je Osnivač Grad Slavonski Brod.

Upozoravali smo, da sukladno odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju, Grad Slavonski Brod ne može raspisati Natječaj za zasnivanje radnog odnosa u osnovnim školama čiji je Osnivač. Na to su ih upozorili i ravnatelji škola, ali protivno tome, Grad je s datumom 28. srpnjem 2017. objavio Natječaj i kao osnivač odabrao djelatnike. Ravnatelji nisu imali izbora, kako ne bi ugrozili interese učenika i roditelja kojima su usluge produženog boravka od krucijalne važnosti, školski odbori, uz velike otpore su takav odabir morali prihvatiti te su ravnatelji potpisali ugovore  do 18. 6. 2018. s predloženim djelatnicima na nepuno radno vrijeme (25 sati tjedno). Upravo nam je bila sporna i činjenica, da 25 sati neposredno odgojno- obrazovnog rada, nije puno radno vrijeme, što je kasniji nalaz Prosvjetne inspekcije i potvrdio.

Na takav postupak su se dionici sustava žalili, a  od kraja siječnja, pa sve tijekom ožujka 2018. godine na adrese gradskih škola stižu Rješenja Službe prosvjetne inspekcije – Područne jedinice Osijek,  Samostalnog sektora za inspekcijske poslove pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja kojim se odabranim djelatnicima zabranjuje obavljanje poslove učitelja razredne nastave u produženom boravku temeljem sklopljenih ugovora  o radu, budući da nisu zasnovale radni odnos u Školi propisan odredbama članka 107. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Postavljam pitanje, tko je kriv za to?

Tko će priznati učiteljicama da za svoj rad nisu primile punu plaću?

Tko će objasniti djeci, zašto njihove učiteljice ne mogu nastaviti s radom?

Vjerojatno su gradske službe mirne, jer su sigurne u zdrav razum učitelja i ravnatelja, koji će pokušati pronaći način i rješenja kojim djeca neće biti povrijeđena.

Tko će priznati pogrešku i voditi računa da se to ne ponovi?

Ponavljam, kvalitetno obrazovanje danas, zdravi su temelji društva sutra.

Obrazovanja je živi sustav koji uključuje najosjetljivije društvene kategorije, sustav koji uključuje empatiju, dugoročno planiranje i angažman svih nas.

Obrazovanje je sustav koji ne trpi improvizaciju i lutanja, a to je jedino što je gradska politika do sada pokazala.

Upozoravamo na propuste, predlažemo rješenja i apeliramo na pridržavanje zakona, s nadom da će se ozbiljnije pristupiti odgoju i obrazovanju.

# # #

predsjednica Klub vijećnika HDZ-a, HSP-a, HDSSB-a i

nezavisnih vijećnika u Gradskom vijeću grada Slavonskog Broda:

Anita Holub, prof.

U Slavonskom Brodu 28. ožujka 2018. godine