Poštovani građani Brodsko – posavske županije, dragi čitatelji,

nakon otvorenog pisma gradonačelnika Mirka Duspare u kojem on opet iznosi niz neistina kao i uvreda, dužan sam reagirati i podsjetiti gradonačelnika da svađe, nepotrebna vrijeđanja i prepirke neće riješiti probleme građana. O problemima se mora razmišljati na vrijeme, prije nego što stanje postane alarmantno, a zajedničkom se suradnjom mora raditi za dobrobit svih građana grada Slavonskog Broda i Brodsko – posavske županije. Zato ću vrijeđanje i klevetanje pripisati njegovom načinu komuniciranja prema pojedincima i institucijama, a njegovo otvoreno pismo shvatiti kao ono što zapravo i jest- poziv upomoć. Zbog interesa građana Slavonskog Broda i Brodsko – posavske županije odazvat ću se tom pozivu upomoć i još jednom zamoliti gradonačelnika Dusparu da promijeni način komuniciranja te da zajedno s drugim dionicima pristupimo rješavanju problema. Ovo nije izborna godina, ali je godina velikih prilika koje ne smijemo ispustiti, već zajedno, bez podjela na „naše i vaše“ boriti se za realizaciju projekata.

Vodovod Slavonski Brod već više od pola godine suočava se s problemima u opskrbi vodom, što dokazuje činjenica da je od lipnja prošle godine dokupljena voda od Vodovoda zapadne Slavonije (Davor). Čak i u ovim zimskim mjesecima, kada je potrošnja vode značajno manja, voda se dokupljuje te je u prosincu prošle godine kupljeno 21 600 m3 vode. No, gradonačelnik Duspara tek sada javno priznaje problem i, rekao bih, opet se ponavlja loš način njegova rada da reagira tek kada je stanje alarmantno. Pritom je, do alarmantne situacije u vodoopskrbi upravo došlo zbog sustavne nebrige za trgovačko društvo Vodovod d.o.o., kojemu je većinski vlasnik Grad Slavonski Brod (81% udjela), a gradonačelnik Duspara predsjednik Skupštine. Danas je to društvo u potpunosti kadrovski, financijski i materijalno osiromašeno i u svakom smislu devastirano jer je već duži niz godina poligon za zbrinjavanje podobnih ljudi koji, u pravilu, nemaju niti kompetencije, niti imaju ovlasti za rješavanje nagomilanih problema. Takvim načinom upravljanja, društvo nema potrebne kadrove, nagomilali su se dugovi i nije se vodila adekvatna i potrebna briga za imovinu kao i Vodocrpilište „Jelas“. U to brodsko crpilište godinama nije ulagano i sada, da bi se iz njega osigurale potrebne količine vode, između ostalog, trebaju novi filteri za pročišćavanje vode vrijedni milijune kuna. Premda građani uredno plaćaju vodu i u proračun gradskog poduzeća Vodovod d.o.o. uplaćuju milijune kuna, to gradsko poduzeće za promjenu filtera nije izdvajalo sredstva i zato ta „brodska tvornica vode“ već sada ne može isporučivati dovoljno vode za građane na svom distributivnom području.

Kao poznavatelj teme vodoopskrbe s jedne strane i rada gradskog poduzeća i gradonačelnika s druge strane, nije me iznenadila činjenica da su se tek sada aktivnije počeli interesirati za projekt „Regionalnog vodoopskrbnog sustava Istočne Slavonije“ i statusa Regionalnog vodocrpilišta Sikirevci koji je zajednički projekt države, Hrvatskih voda, Brodsko - posavske i Vukovarsko - srijemske županije. Status tog vodocrpilišta danas nije riješen i zaustavljeno je financiranje iz EU fondova. Žao mi je što pitanje tog crpilišta smještenog u našoj Županiji, na vrijeme nije više interesiralo Vodovod Slavonski Brod koji je distributer vode na ovom području. Status Regionalnog vodocrpilišta u Sikirevcima sigurno je trebao biti riješen i ranije, i osobno me ne začuđuje Dusparina reakcija, ali postavljam pitanje zašto ovako intenzivno i angažirano nije pristupio rješavanju ovog problema u prošlom mandatu zajedno sa svojim koalicijskim partnerima iz Socijaldemokratske partije, tadašnjom Milanovićevom vladom i resornim ministrom s kojima je kadrovirao i dijelio direktore u gradskim komunalnim poduzećima?

Za razliku od naših gradskih vlasti i brodskog Vodovoda d.o.o., jer nisu imali drugi izvor kvalitetne pitke vode u njima potrebnim količinama, Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. prepoznao je značaj crpilišta u Sikirevcima. Vinkovački vodovod pojavljuje se kao investitor bunara, ishoduje privremenu vodopravnu dozvolu za upravljanje crpilištem te crpljenje i isporuku vode za piće- što sada dodatno otežava pregovore i rješavanje statusa tog regionalnog crpilišta. Nažalost, tek kasnije se brodski Vodovod pojavljuje kao investitor određenih spojnih i distributivnih cjevovoda koje idu prema naseljima naše Županije. Ipak, dobro je što je cijeli projekt izveden sredstvima Hrvatskih voda, državnog proračuna i proračuna dviju Županija te je još uvijek formalno- pravno to crpilište u rukama Hrvatskih voda. Jedini pravi način i put za rješavanje ovog problema je dogovor Hrvatskih voda s obje Županije, Brodsko - posavskom i Vukovarsko - srijemskom, o budućnosti tog crpilišta.

Prema mojim spoznajama, sustav upravljanja ne može se podijeliti na dva sustava jer EU prihvaća samo jedan sustav upravljanja crpilištem s mogućnošću više partnera u projektu odnosno distributera vode, i samo kao takav se može financirati iz Europskih fondova. Moje razmišljanje i trenutni stav je svakako osnivanje novog trgovačkog društva koje će isporučivati vodu u oba vodovoda pa i drugim zainteresiranim partnerima ovisno o izdašnosti crpilišta. Kakvo će to društvo biti ustrojeno i kakva će biti vlasnička struktura, u ovom trenutku ne mogu znati. Naravno, volio bih da bude u vlasništvu Općine Sikirevci ili Brodsko – posavske županije i siguran sam da ću, kao što sam i do sada, podržavati interese Brodsko – posavske županije i njezinih građana.

Naravno, velika tema problema s vodoopskrbom vodom ne smije zasjeniti također iznimno važnu temu za živote naših sugrađana kao i zbog važnosti za cijelo gospodarstvo naše Brodsko- posavske županije, a to su problemi s kojima se suočava tvrtka Đuro Đaković. U posljednjih sam nekoliko godina u više navrata zagovarao rješavanje problema s kojima se suočava ta slavonskobrodska tvrtka. Prošli sam utorak o toj temi opširnije govorio na konferenciji za novinare, a ovom bih prilikom ponovio da sam o problemima s kojima se suočava tvrtka Đuro Đaković ukazivao na sjednicama Županijske skupštine i Hrvatskog sabora, na brojim javnim nastupima u medijima kao i na političkih događanjima te na koncu i u osobnom pismu upućenom predsjedniku Vlade Republike Hrvatske premijeru Andreju Plenkoviću.

U srijedu 18. siječnja opet sam u Hrvatskom saboru otvorio tu temu i upitao potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić kakvi su Vladini planovi u vidu poslovanja Đuro Đaković Grupe te pronalaska rješenja za tešku situaciju u kojoj se tvrtka nalazi. Ministrica Dalić je istaknula da će se u dogovoru s vlasnicima pronaći rješenje kako bi tvrtka pronašla svoje mjesto na tržištu. Složili smo se da se moraju pronaći načini da se pomogne tvrtki, prije svega u pronalaženju odgovarajućih poslova i strateškog partnera koji će razviti proizvodnju. Slavonskobrodska metaloprerađivača industrija mora ostati temelj na kojem će se nastaviti graditi razvoj gospodarstva naše sredine.

Nažalost, problemi s kojima se suočava tvrtka Đuro Đaković traju duži niz godina i tvrtka je, samo u razdoblju 2012. - 2016. godina, ostvarila konsolidirani gubitak od 325 milijuna kuna. Zapravo je gradonačelnik Duspara građanima na tu temu trebao poslati pismo obrazloženja zašto se sve ove godine svojih mandata nije interesirao za probleme u tvrtki Đuro Đaković i zašto se najvažnijom temom za naše sugrađane, temom slavonskobrodskog gospodarstva nije bavio niti jedne jedine minute?

 Umjesto brige za gospodarstvo našeg grada i egzistencijalne potrebe građana, gradonačelnik Duspara bavi se iznošenjem niza deplasiranih i lažnih tvrdnji na račun saborskih zastupnika. Pritom, osobno od njega nikad nisam primio niti jedan poziv za suradnju, niti je ikad do sada zatražio pomoć saborskih zastupnika. Mi saborski zastupnici radimo svoj posao, imamo kvalitetan odnos s članovima Vlade RH i ako neko pitanje nije bilo uvršteno u Aktualni sat u Hrvatskom saboru to je samo zato jer je ostalo usamljeno, nepodržano od gradonačelnika kao i od drugih političkih opcija iz naše sredine i iz tog razloga se nije smatralo prioritetnim. Još ću jednom ponoviti da imamo dobre odnose s Vladom RH i državnim institucijama što se najbolje vidi iz brojnosti naših sugrađana na važnim državnim pozicijama, kao i brojnim projektima podržanim od države za našu lokalnu sredinu.

Saborski zastupnici HDZ-a iz Brodsko – posavske županije imaju i odličnu suradnju s većinom dužnosnika lokalne samouprave. Što se tiče odnosa s gradonačelnikom, koji nije prepoznao ili nije ga htio prepoznati, već smo ga pozvali, kao i sve građane, na suradnju na nedavnoj konferenciji za medije. Ako prije najavljenog sastanka saborskih zastupnika, državnih dužnosnika iz naše županije s čelnicima lokalne i regionalne samouprave, gradonačelnik ima potrebu za suradnjom, kao što u pismu i navodi, neka me kontaktira i uvijek ću se odazvati. Građani s pravom očekuju da se zajedno izborimo za dobrobiti ove sredine. Razjedinjeni u svojim htijenjima nećemo uspješno realizirati projekte i zato još jednom pozivam na zajedništvo. Podsjetio bih, prvi pomaci po pitanju rješavanja zagađenja zraka iz Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu nisu se dogodili pisanjem uvredljivih i optužujućih pisama već kada smo se svi zajedno, od građanskih inicijativa, županije, saborskih zastupnika, Predsjednice RH, naše Vlade RH i brojnih drugih dionika, udružili i radili na rješavanju tog pitanja. Tek kad djelujemo zajedno, naši će argumenti dobiti na težini i postati značajni na nacionalnoj razini, i upravo zato je iznimno važna podrška cijele lokalne zajednice.

S poštovanjem,                                                                                         

Pero Ćosić, zastupnik u Hrvatskom saboru