(Slavonski Brod, 7.3.2017.) Gradski vijećnici Hrvatske demokratske zajednice i kandidat za gradonačelnika grada Slavonskog Broda Hrvoje Špicer održali su konferenciju za novinare na temu protupravnog stjecanja milijun i tristo tisuća kuna u gradskom trgovačkom društvu Vodovod. Istaknuli su kako već 4 godine u  Gradskom vijeću ukazuju na loše poslovanje i postupanje unutar ovog trgovačkog društva. Zbog iznimne važnosti ove teme za građane grada Slavonskog Broda tražili su sazivanje izvanredne tematske sjednice Gradskog vijeća.                                  

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a i gradski vijećnik Josip Samardžić objasnio je razloge sazivanja konferencije: „Brodski Vodovod je građanima u prvih 6 mjeseci 2015. godine naplaćivao uvećanu naknadu za zaštitu voda, iako je pročistač za koji su građani kroz spornu naknadu izdvajali novac tada već bio u funkciji. Na računima za vodu trebalo je još u siječnju 2015. godine umanjiti stavku za zaštitu voda koja je iznosila 1,35 kn po kubiku, na 0,27 kuna po kubiku. Do umanjenja te stavke nije došlo na vrijeme nego sa zakašnjenjem od šest mjeseci u srpnju.“ Dodao je: „Osim što se namjerno kasnilo, taj uzeti novac nikad nije vraćen, niti se ikada spominjao ikakav plan vraćanja građanima. Da je riječ o vrlo važnoj stvari treba samo reći da se ovdje radi o iznosu od oko milijun i tristo tisuća kuna. Postavio je pitanja: „Iz čijih će  se vratiti  taj novac građanima? S kojom kamatom će se vratiti?“ Istaknuo je kako je puno pitanja na koje odgovorni moraju odgovoriti i da je u interesu građana da se o toj temi raspravi na izvanrednoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća i pozvao sve gradske vijećnike da se pridruže u ovoj inicijativi.

Jozo Mišić, gradski vijećnik HDZ-a, upozoravao je na loše poslovanje Vodovoda cijelog svog vijećničkog mandata, a na konferenciji je objasnio kako je na jednoj od sjednica Gradskog vijeća donio primjer uplatnice računa za vodu. „Još tada smo upozoravali na nelogičnosti na računu za vodu, upozoravali na cijenu vode i tražili odgovore za njih. Naravno, nikakav odgovor nismo dobili na naša pitanja.“ Pozvao je  i Nadzorni odbor i Skupštinu društva Vodovod na odgovornost.

Kandidat za gradonačelnika Hrvoje Špicer osvrnuo se na rad gradskih trgovačkih društva: „Političkom trgovinom Jakovine i Duspare sva gradska trgovačka društva imaju 2 direktora. Godišnje se nepotrebno potroši milijun kuna za plaće tih dodatnih direktora, a da istovremeno nisu proširili djelatnost. Uz to neki direktori ne zadovoljavaju uvjete za navedene pozicije. Takvu praksu ću ukinuti kad postanem gradonačelnik i upravljanje društvima prepustiti stručnim ljudima, a godišnje ćemo uštediti tih milijun kuna.“ Najavio je što će učiniti po pitanju cijene vode u mandatu gradonačelnika: „Mi u našem programu imamo plan za jeftiniju vodu u Slavonskom Brodu! Da bi voda pojeftinila potrebno je prije svega smanjiti politička zapošljavanja u Vodovodu i otpustiti nepotrebnog direktora. Također ćemo modernizirati vodovod kako bi došlo do smanjenja cijene vode.