Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je sudjelovao na Europskom vijeću u Bruxellesu. Nakon toga uslijedio je dvosatni sastanak sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/nakon-summita-epp-ispunit-cemo-sve-potrebne-kriterije-za-ulazak-u-schengen-i-eurozonu

http://www.hdz.hr/vijest/eu/o-pristupanju-pesco-u-zelimo-biti-u-najuzem-krugu-zemalja-koje-jacaju-eu-obranu-i

- Dogovorili smo se da kolega Cerar dođe u Zagreb 19. prosinca i da nastavimo razgovore o pitanju granice na način da pokušamo utvrditi sve one elemente oko kojih postoji suglasje i hrvatske i slovenske strane.

Plenković je istaknuo da je cilj tog susreta utvrditi točke oko kojih su obje strane suglasne po pitanju granice.

Dobrosusjedski odnosi

Kazao je kako je važno da u duhu dobrosusjedskih odnosa, želje i Hrvatske i Slovenije gradimo na temelju odnosa koji su pozitivni poput ljetošnjeg dogovora o ciljanim kontrolama na granici.

- Želimo da na tom tragu, i na tragu naših ukupnih odnosa, pokažemo našim prijateljima i partnerima ovdje u EU da smo zrele i odgovorne države koje razumiju pozicije Ljubljane i Zagreba, ali isto tako žele težiti pronalaženju rješenja za pitanje granice. To je ključ naših današnjih razgovora i podloga za razgovor u utorak u Zagrebu.

Ozračje dijaloga

Plenković i Cerar susretali su se i razgovarali više puta tijekom ove jeseni na marginama europskih i međunarodnih skupova i ovo je sedmi njihov razgovor. Na pitanje u čemu su sada suglasni, Plenković je rekao da su prije svega suglasni u metodi te da je važno održati ozračje dijaloga.

- To je izrazito važno i na taj način bismo spriječili bilo kakve jednostrane poteze, incidente, nekakva raspoloženja u javnosti koja ne bi bila blagonaklona ka pronalaženju rješenja. Drugo je da vidimo, s obzirom na polazište Hrvatske da su granice one koje su bile na dan 25. lipnja 1991., polazne točke za daljnje razgovore o tome kako se dvije strane mogu približiti rješenju za granicu na kopnu i moru, a ostalo ćemo  prepustiti dijalogu koji će uslijediti sljedećih nekoliko dana, najprije u Zagrebu, a sigurno je da će naši eksperti nastaviti.

Plenković je rekao da se nije razgovaralo o rješenju koje se spominjalo u javnosti da se na neki način sadržaj arbitražne odluke preformulira u bilateralni dogovor.

- Cilj je bio da dogovorimo posjet, to je sada utanačeno i mislim da je to najbitnije.