Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a) Dubravka Šuica boravi - u sklopu izaslanstva Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta - od 12. do 15. veljače 2018. u službenom posjetu Kuvajtu i Iranu.

McAllister predvodi izaslanstvo

Izaslanstvo predvodi predsjednik Odbora za vanjske poslove David McAllister (EPP, Njemačka), a uz eurozastupnicu Šuicu, u izaslanstvu su Jose Ignacio Salafranca (EPP, Španjolska), Knut Fleckenstein (S&D, Njemačka), Ana Gomes (S&D, Španjolska), Javier Nart (ALDE, Španjolska) i Jean-Luc Schaffhauser (ENF, Francuska).

U Kuvajtu su se članovi izaslanstva sastali s visokim državnim dužnosnicima, među inima i s kuvajtskim princem Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabahom, predsjednikom Nacionalne skupštine Kuvajta Marzouqom Al-Ghanemom te članovima Vanjskopolitičkog odbora Nacionalne skupštine Kuvajta. 

Brojni susreti u Teheranu

U glavnom iranskom gradu Teheranu će se izaslanstvu pak pridružiti i članovi Pododbora za ljudska prava Europskog parlamenta te će se sastati s iranskim ministrom vanjskih poslova Dr. Mohammadom Javarom Zarifom, veleposlanicima iz EU zemalja, glasnogovornikom Iranskog parlamenta Dr. Larijanijem te zastupnicima Parlamenta.

Potencijal za produbljenje odnosa

Europska unija sklopila je Sporazum o suradnji s Vijećem za suradnju zemalja Perzijskog zaljeva - GCC (regionalna organizacija koja okuplja Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate). EU trenutačno nema ugovorne odnose s Iranom, ali vidi velik potencijal za produbljenje odnosa. Vijeće je osnovano u svibnju 1981. te danas služi kao glavna veza za odnose EU s tih šest zemalja.

Zemlje Perzijskog zaljeva bogate naftom, iz kojih EU pokriva otprilike 20 posto svojih potreba za energijom, suočene su sa znatnim socioekonomskim i političkim promjenama. Zemlje GCC-a zadržale su aktivne uloge u diplomaciji Bliskog istoka. GCC je 2016. bio četvrti najveći trgovinski partner EU, a EU je bio glavni trgovinski partner GCC-a. Premda se EU nada da će razviti političke veze sa zemljama te regije, odnose između EU i GCC-a u najvećoj mjeri određuju gospodarske i trgovinske veze.