Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u Münchenu je boravio u posjetu Slobodnoj Državi Bavarskoj, najvećoj njemačkoj saveznoj zemlji, u kojoj je sudjelovao na Klauzuri Kluba Europske pučke stranke u Europskom parlamentu (EPP Group Study Days).

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-u-posjetu-slobodnoj-drzavi-bavarskoj-te-na-klauzuri-epp-s-merkel-kardinalom

Velik doprinos Hrvata u Bavarskoj!

Prije same Klauzure, posjet Münchenu Plenković je započeo susretom s predsjednikom Vlade Slobodne Države Bavarske Markusom Söderom. Razgovarali su o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Bavarske, koja bilježi kontinuirani rast. U 2017. godini, primjerice, gospodarska je razmjena premašila milijardu eura, a 1.2 milijuna turista iz Bavarske posjetilo je Lijepu Našu prošle godine - što je čak 40 posto ukupnog broja njemačkih turista koji dolaze u Hrvatsku!
 
Predsjednika Vlade Bavarske pozvao je u posjet Hrvatskoj i izrazio uvjerenje da će se konstruktivna suradnja na nizu područja između Hrvatske i Bavarske još produbiti. Plenković je posebno istaknuo i ulogu Hrvata, koji su sjajno integrirani u bavarsko društvo i daju veliki doprinos i bavarskoj ekonomiji.

Uostalom, bavarska ministrica za prehranu, poljoprivredu i šumarstvo Michaela Kaniber - koja je sudjelovalo na sastanku - i sama je podrijetlom iz Hrvatske. „Moram reći da sam jako radosna što moja zemlja Hrvatska napreduje“, poručila je.

Tri jasna europska cilja

Na zajedničkoj pak konferenciji za medije s predsjednikom Kluba zastupnika EPP-a Manfredom Weberom - domaćinom Klauzure iz redova bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) - Plenković je istaknuo da je Hrvatska kao najnovija članica EU napravila velik iskorak u gospodarskom rastu i korištenju europskih politika za poboljšanje životnog standarda:

- Hrvatska ima tri jasna europska cilja: Spremnost za ulazak u Schengen 2019. godine, nastavak smanjivanja javnog duga i ispunjavanje kriterija kako bismo pristupili Europskom tečajnom mehanizmu 2020. godine, a potom i Eurozoni, te uspješno predsjedanje Vijećem EU-a 2020.

Naglasio je da će Hrvatska i dalje podržavati politiku proširenju i pomagati zemljama u susjedstvu, najavivši da će se idući sastanak na vrhu EU-a i država jugoistoka Europe održati u Hrvatskoj, tijekom našeg predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine:

- Želimo da te zemlje idu istim, europskim putem kao i Hrvatska!

Poziv kancelarki Merkel!

Na Klauzuri EPP-a, predsjednik Vlade RH i HDZ-a susreo se s njemačkom kancelarkom i predsjednicom sestrinskog CDU-a Angelom Merkel.

- Održali smo kratki susret, u cilju dogovora o njezinom posjetu Hrvatskoj ili o još jednome mom posjetu Berlinu. Nas dvoje se viđamo najmanje svakih dva mjeseca na sastancima Europskog vijeća, ali drago mi je da sam danas ovdje uz austrijskog kancelara Kurza i njemačku kancelarku Merkel jedan od troje lidera EPP-a na ovako važnom skupu koji se održava godinu dana pred europske izbore - kazao je Plenković.

HDZ pokazao kako pobijediti!

Predsjednik Plenković potom je predstavnicima EPP-a, najjače političke grupacije u Europi, održao jednosatno predavanje na temu „Hrvatska u Europi: Uspješna priča“. U svom izlaganju, ponovio je da su ulazak u Schengen i Eurozonu za Hrvatsku strateški ciljevi, jer želimo biti dio tješnjeg kruga europskog projekta.

Govoreći o nadolazećim izborima za Europski parlament, Plenković je upozorio na opasnosti od rasta populizma. Naglasio je da je HDZ na parlamentarnim izborima pokazao kako stranke desnog centra mogu pobijediti vodeći afirmativnu i proeuropsku kampanju.

Pelješki most - spomenik članstva u EU!

Posebno je istaknuo izgradnju Pelješkog mosta, koji će kao europski i hrvatski projekt biti spomenik prvih šest godina Hrvatske u Europskoj uniji. Osvrnuo se i na strateški projekt plutajućeg LNG terminala na Krku koji će, kako je rekao, Hrvatsku staviti na energetsku kartu Europe te osigurati novi izvor plina zemljama iz središnjeg i istočnog dijela Europe:

- Ususret sljedećim izborima, kao stranke okupljene u EPP-u moramo pokazati da znamo štititi naše tradicionalne, demokršćanske vrijednosti te da imamo rješenja za daljnji gospodarski rast i financijsku stabilnost kojom uspješno možemo predvidjeti i riješiti krize. Ljudi žele opipljivije rezultate europskih politika!

Pobjedom HDZ-a do ukupne pobjede EPP-a!

Odgovarajući, nakon predavanja, na upit novinara Zoltana Kaboka u intervjuu za RTL Danas je liManfred Weber kandidat za predsjednika Europske komisije u ime EPP-a, predsjednik Plenković kazao je da se ta odluka još nije počela razmatrati. Istaknuo je da je najvažnije da EPP pobijedi na idućim europskim izborima i da HDZ tome pruži svoj veliki doprinos - kao što je to učinio izbornim pobjedama 2013. i 2014. godine.

Odbacio je, po tko zna koji put, navode o tome kako bi nakon euroizbora trebao postati član Europske komisije:

- Ja sam predsjednik hrvatske Vlade i već smo tu temu nekoliko puta riješili. Dat ću veliki doprinos ovoj kampanji. Smatram da je važno za Hrvatsku da stranke koje su dio ključnih europskih političkih stranaka daju svoj doprinos da se i na razini Europe upravlja u pravom smjeru - kao što i radimo u Hrvatskoj.