Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković u službenom je posjetu Bruxellesu gdje se sastao s čelnicima Europske unije.

http://www.hdz.hr/vijest/najave/nastavak-vanjskopoliticke-ofenzive-kolegij-europske-komisije-juncker-tusk-daul

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-tusk-predstavljeni-hrvatski-pogledi-na-buducnost-eu-i-strategiju-prosirenja-na 

Kao prvi hrvatski premijer u povijesti, sudjelovao u radu kolegija povjerenika Europske te se potom i odvojeno sastao s predsjednikom „vlade Europske unije“ Jean-Claudeom Junckerom. Nakon sastanaka, u zajedničkom obraćanju novinarima s Junckerom, Plenković je istaknuo da je imao izrazito sadržajne razgovore.

- Dotaknuli smo sva pitanja koja su relevantna za Hrvatsku u okviru Europske unije. Hrvatska ima ambiciju ući u unutarnji krug zemalja EU-a, u čemu imamo podršku Europske komisije.

Slovenski jednostrani potezi

Na pitanje novinara o sporu sa Slovenijom, Plenković je ponovio jasni stav hrvatske službene politike o bilateralnom rješenju izvan kompromitirane arbitražne presude.

- Nije dobro što Slovenija poduzima jednostrane korake, a najgore je što je to bilateralno pitanje prenijele na naše građane. Pozivam po tko zna koji put slovenskog premijera Miru Cerara, uz potporu predsjednika Junckera, da sjednemo zajedno za stol. Računati na opciju kako bismo mi sada prihvatili arbitražnu presudu nije nimalo realno. Ono što je realno jest to da postignemo dogovor koji bi bio međusobno prihvatljiv, a prijedlog koji smo predstavili Sloveniji odličan je temelj za dogovor.

Rasvjetljavanje zločina & ratna odšteta

U odgovoru na pitanje o Vučićevu posjetu, Plenković je naglasio da Hrvatska želi riješiti sva otvorena pitanja i gajiti dobrosusjedske odnose. 

- Sa Srbijom imamo dvije razine odnosa: jedni su aktualni i budući, a drugi su vezani za prošlost. Stoga smo sve teme stavili na stol i pronašli metodologiju kako da o njima razgovaramo, pa tako i o pitanju ratne odštete. Samo istinom i zaključenjem procesa koji još nisu razriješeni u dvadeset i nešto godina možemo nastaviti. Što se tiče svih informacija koje će nam pomoći u rasvjetljavanju zločina, Hrvatska je snažno za njih zainteresirana, uključujući i dokumentaciju iz vukovarske bolnice.

JUNCKER: Hrvatska je uzor ostalim zemljama u EU!

Predsjednik Juncker istaknuo je da mu je bilo veliko zadovoljstvo ugostiti dragog prijatelja iz Hrvatske. 

- Kad je u pitanju Hrvatska, uvijek sam pristran. Hrvatska, otkad je ušla u EU, primjer je ponašanja. Uzela je ozbiljno svoje obveze prema EU, a moram spomenuti i unutarnja postignuća što se tiče proračuna, gospodarskog rasta.... Hrvatska je danas uzor za ostale zemlje u EU. Što se tiče graničnog pitanja, mi ne kažemo „Slovenija je u pravu“ ili „Hrvatska je u pravu“. Komisija je tu da pomogne naći rješenje i mislim da ćemo i moći to učiniti.