Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je danas na poslovnom forumu „Inovacijama do konkurentnosti“ u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), a koji se održava u sklopu summita Srednjoeuropske inicijative (SEI).

http://www.hdz.hr/vijest/eu/pitanje-ina-mol-ne-smije-opterecivati-razvoj-boljih-odnosa-hrvatske-i-madarske-u-svim

http://www.hdz.hr/vijest/eu/s-rumunjskom-premijerkom-medusobna-potpora-za-ulazak-u-sengenski-prostor

Ukorak s tehnološkom revolucijom

Obraćajući se nazočnima, istaknuo je da gospodarstvo kombinacijom inovacija i konkurentnosti ostvaruje bolje rezultate.

- Na državi je odgovornost da osigura kvalitetan zakonski okvir koji će poduzetnicima omogućiti da budu bolji od konkurenata na međunarodnom tržištu. Ta kombinacija inovacija i konkurentnosti daje vrlo jednostavan rezultat - ona gospodarstva i države koja se bolje prilagođavaju ubrzanim promjenama na tržištu, koja idu ukorak s tehnološkom revolucijom, koja prate digitalno društvo i digitalnu ekonomiju, ostvaruju bolje rezultate kada je riječ o robnoj razmjeni, izvozu i gospodarskom rastu.

Jačanje konkurentnosti

Dodao je da je važno da inovatori ne budu prepušteni sami sebi, nego da Vlada i institucije prepoznaju da inovacije jačaju konkurentnost gospodarstva te da ulože napore u njihovo poticanje. Kroz suradnju države, akademskih institucija i gospodarstva nastojimo ostvariti nužnu sinergiju kojom se uspostavlja okvir za rast i razvoj inovacija.

Također je važno da inovacije dožive komercijalizaciju na tržištu, jer jedino tako imaju smisla i ostvaruju svoju svrhovitost.

Plenković je podsjetio da Hrvatska ima Strategiju pametne specijalizacije za razdoblje od 2016. do 2020. te Strategiju poticanja inovacija, a nastoji u provedbi te dvije strategije investirati odgovarajuća sredstva i kroz EU fondove, pri čemu ukupan iznos doseže milijardu eura.

Digitalizacija hrvatskog društva

Istaknuo je i da je prvi put do sada inovacijski sustav mapiran, precizno utvrđen i povezan s gospodarstvom te da se javni novac želi ciljano usmjeriti u područja od nacionalnog interesa - zdravlje, bioekonomiju, energetiku, promet, logistiku, sigurnost, ulaganja u obrazovni sustav, a posebice u STEM područja.

- Kako bismo pružili potporu razvoju znanosti, otvara se 13 znanstvenih centara izvrsnosti kojima je dodijeljeno više od 370 milijuna kuna. U nastojanju smanjenja raskoraka između obrazovnog sustava i potreba tržišta rada godišnje dodjeljujemo 3400 STEM stipendija.

Naglasio je i važnost digitalizacije društva, napominjući da je upravo na osnovama investicija, konkurentnosti, inovacija i digitalizacije sadržan cijeli sukus 4. industrijske revolucije u kojoj se nalazimo.

- Oni koji su pripravniji na praćenje tog procesa ostvaruju bolje rezultate - zaključio je Plenković, dodajući da se nastoji da državna uprava na svim razinama ide u korak s digitalizacijom.