Ovogodišnja nagrada Europski građanin ide mladim inovatorima koje su nominirali eurozastupnica Ivana Maletić i eurozastupnik Ivica Tolić

Iz ureda naših dvoje eurozastupnika zahvalili su svim kolegicama i kolegama u Europskom parlamentu koji su prepoznali vrijednost projekata koje mladi okupljeni u Hrvatskom uredu za kreativnost i inovacije (HUKI) pokreću te su svojim visokim ocjenama osigurali da upravo mladi budu dobitnici nagrade Europski građanin 2018.

Motivacija mladim poduzetnicima

Udrugu Hrvatski ured za kreativnost i inovacije s projektom LEAP Summit nominirali su Maletić i Tolić te su istaknuli kako su ponosni što je HUKI s projektom LEAP Summit dobitnik ovogodišnje nagrade Europski građanin:

- Drago nam je da se inicijative mladih u području razvoja poduzetničkih projekata prepoznaju kao prioritet ne samo na EU razini nego i u Hrvatskoj. Mladi mogu pokrenuti velike projekte i promijeniti lokalne zajednice i cijelo društvo, stvarajući time pretpostavke za snažniji razvoj i napredak. Sigurni smo da će ovo priznanje biti vjetar u leđa mladima okupljenim u udruzi HUKI koji će nastaviti s organiziranjem događaja na kojima se razmjenjuju znanja i iskustva te pomaže mladim poduzetnicima i inovatorima da dobiju potrebnu podršku i brže se razvijaju. Ovom nagradom motiviramo mlade poduzetnike i inovatore za razvoj novih uspješnih inicijativa i projekata.

Hrvatska kao centar znanja

Kako su istaknuli iz Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije (HUKI), upravo mladi su generator pozitivnih promjena u Europi.

- S LEAP Summitom želimo osigurati perspektivnu budućnost svim mladima i budućim generacijama te Hrvatsku pozicionirati kao centar znanja, inspiracije i poduzetničkih inicijativa u Europi. Nagrada „Europski građanin“ predstavlja iznimno važno priznanje za nas i veliku motivaciju za ostvarivanje još boljih rezultata u budućnosti.

Nagradu „Europski građanin“ od 2008. dodjeljuje Europski parlament kao priznanje za iznimna postignuća u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica te olakšavanje prekogranične i transnacionalne suradnje unutar Europske unije.

Poduzetništvo, inovacije…

HUKI je udruga mladih osnovana primarno radi promicanja talenata, poduzetništva, inovacija i umrežavanja te rješavanja izazova lokalnih zajednica kroz društvene inovacije. Provedbom više od 30 projekata svake godine, HUKI stavlja u središte interesa umrežavanje mladih s uspješnim ljudima iz cijelog svijeta te promicanje poduzetništva i zapošljavanja.

LEAP Summit - međunarodna konferencija za mlade

Najveći projekt udruge je LEAP Summit - međunarodna konferencija za mlade koja se održava već tri godine u Zagrebu te okuplja više od 3.000 mladih iz više od 40 država svijeta. Konferencija je usmjerena na poticanje mladih na poduzetništvo, razmjenu ideja i znanja te inspiriranje i ohrabrivanje mladih u pronalasku zanimanja. Projektom se želi stvoriti mreža ljudi različitih struka koji dijele zajedničke ambicije za uspjeh i kreiranje pozitivnih promjena u svojim sredinama. Uz središnju konferenciju u Zagrebu u trajanju od tri dana, udruga organizira i jednodnevne konferencije za mlade u više od 30 gradova Europske Unije pod nazivom LEAPin koje su povezane s LEAP Summitom kroz LEAP pokret za mlade.

Zahvaljujući LEAP-u svake godine tisuće mladih usvoje nova aktualna znanja koja su važna za zapošljavanje i samozapošljavanje, povežu se s kolegama iz cijeloga svijeta te pokreću nove projekte i poduzeća, ostvaruju nove poslovne suradnje i stvaraju nove pozitivne inicijative. Na samom LEAP Summitu i LEAPin konferencijama sudjelovalo je već više od 300 predavača koji su prenijeli različita znanja mladima kroz brojna interaktivna predavanja, panel rasprave, debate i studije slučaja.