Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je danas u Zagrebu na otvaranju jubilarne 20. konferencije Europske pučke stranke (EPP) „Dijalog kultura između crkava i vjerskih institucija“.

Ovogodišnja dvodnevna konferencija posvećena je temi „Od razumijevanja do suradnje - promicanje međuvjerskih susreta ususret globalnim izazovima“, a na njoj sudjeluje i predsjednik EPP-a Joseph Daul.

Suradnja s vjerskim zajednicama

U svom obraćanju, predsjednik Plenković istaknuo je da Hrvatska - kao društvo u kojem su se povijesno presijecale različite kulture, narodnosti i vjere - tradicionalno gaji blisku suradnju s različitim vjerskim zajednicama i organizacijama.

- Katoličke, pravoslavne, muslimanske, protestantske i židovske zajednice stoljećima su živjele zajedno, a ne samo jedne pokraj drugih.

Kao samo jedan od primjera tradicije vjerske raznolikosti i bliskih odnosa, naveo je da je Hrvatska lani obilježila 100. obljetnicu službenog priznanja Islama u Hrvatskoj - priznanja koje je bilo temelj za vjerojatno najuspješniju integraciju muslimanske manjine u Europi.

Sloboda savjesti i vjeroispovijesti

Hrvatska ove godine obilježava 500. obljetnicu Reformacije, a nekoliko stoljeća duga je tradicija i srpskih pravoslavnih samostana u Hrvatskoj, pogotovo u Dalmaciji.

- Hrvatska jamči slobodu savjesti i vjeroispovijesti svakom građaninu.

Dodao je da Ustav RH zahtijeva da država štiti vjerske zajednice i pomaže im u obavljanju njihovih aktivnosti, osobito u obrazovanju, kulturi, socijalnom i humanitarnom radu.

Međuvjerski dijalog

Istaknuo je da su vjerske zajednice pritom jasno odvojene od države, a sve su jednake pred zakonom.

- U tom kontekstu moja Vlada ohrabruje i razvija konstruktivni dijalog i suradnju sa svim vjerskim institucijama, svakako i s Katoličkom Crkvom kao najvećom vjerskom zajednicom u Hrvatskoj.

Zbog duge hrvatske tradicije i postignuća u međuvjerskom dijalogu, Izrazio je zadovoljstvo što se ova konferencija održava upravo u Zagrebu.

Viša razina razumijevanja

Predsjednik Plenković poručio je da je naširoko prepoznat nemjerljiv doprinos vjerskih zajednica, pogotovo judeokršćanskog naslijeđa, u oblikovanju europskog društva i europskog projekta.

- Ipak, postojeće društvene napetosti, povećanje migracija u Europi i rastuća vjerska netrpeljivost još više naglašavaju potrebu jačanja suradnje među vjerskim zajednicama i nužnost više razine međusobnog razumijevanja.

Suočavanje s izazovima

Stoga je, dodao je Plenković, partnerstvo između vjerskih skupina ključno kako bi se odgovorilo na suvremene izazove u odnosu na vjerske slobode, ali također u borbi protiv ekstremizma i masovnih progona kršćana u širem europskom susjedstvu.

- Dijalog politike i predstavnika različitih vjerskih organizacija ključan je prvi korak u prevladavanju tih izazova - naglasio je i dodao da je ovo jedna od snažnih poruka koje je dobio od Svetog Oca prilikom posjeta Svetoj Stolici.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predsjednik-plenkovic-s-papom-franjom-tete-tete-susret-i-s-obitelji-na-audijenciji

Tolerancija i uključivost

Predsjednik Plenković poručio je da želi podići svijest u hrvatskom društvu o važnosti tolerancije, uključivosti i razumijevanja.

- Nastojimo nadvladati različitosti, igrati na kartu koja nas povezuje, a ne naglašavati ono što nas razdvaja.