U organizaciji naše eurozastupnice Željane Zovko jučer je u hotelu „Park“ u Splitu održana konferencija na temu “Mehanizam Unije za civilnu zaštitu - Zaštita u službi građana”. Na konferenciji su se okupili svi relevantni akteri s područja civilne zaštite u Republici Hrvatskoj - kako bi raspravljali o novom unaprijeđenom Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu, uspostavi instrumenta rescEU, kao i postignućima i potrebama lokalnih organizacija civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Brojni sudionici

Na konferenciji je sudjelovao povjerenik Europske komisije odgovoran za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides, ministar unutarnjih poslova (i međunarodni tajnik HDZ-a) dr. sc. Davor Božinović, državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop, župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, zamjenik gradonačelnika Grada Splita Nino Vela, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr.sc. Dragan Lozančić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić…

Mehanizmi civilne zaštite

Ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je istaknuo kako Hrvatska podržava nove mehanizme Europske unije u civilnoj zaštititi jer se Europa suočava sa sve većim sigurnosnim i izazovima prirodnih katastrofa.

- U okolnostima sve većih izazova samo otporni i sveobuhvatni kapaciteti na razini Europske unije jamče zaštitu 'europske obitelji', ali i zaštitu okoliša i gospodarskih interesa.

Suradnja s gradskim i županijskim vlastima

Zovko je naglasila kako je novi instrument zaštite namijenjen upravo građanima:

- Dolazak povjerenika Stylianidesa u Split te njegovi razgovori s ministrom Božinovićem, uspostavljenim kontaktima s gradskim i županijskim vlastima - kao i sve prezentacije koje smo danas čuli od nadležnih službi iz sustava civilne zaštite - približiti će građanima novi instrument rescEU, koji je upravo i namijenjen njima.

Kontinuirane aktivnosti naše eurozastupnice

Eurozastupnica Zovko se kao izvjestiteljica za mišljenje o Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu u ime Odbora za razvoj (DEVE) snažno zalagala za usvajanje ovog izvješća u obliku koji će biti u interesu Republike Hrvatske i njezinih građana. Ova konferencija je plod njezinog višemjesečnog rada u Europskom parlamentu - koja je imala za cilj predstaviti mogućnosti dostupne kroz korištenje ovog instrumenta.