Voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu (i zamjenska članica u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane) Dubravka Šuica u službenom je posjetu Međunarodnoj pomorskoj organizaciji (International Maritime Organization - IMO). Uz eurozastupnicu Šuicu, izaslanstvo Europskog parlamenta čine Jytte Guteland (S&D), Jose Inacio Faria (EPP) i Bas Eickhout (Greens/EFA).

Sjednica Odbora za zaštitu morskog okoliša

Izaslanstvo Europskog parlamenta u Londonu sudjeluje na 72. sjednici Odbora za zaštitu morskog okoliša (Marine Environment Protection Committee) gdje su se susreli s glavnim tajnikom IMO-a Kitackom Limom (Južna Koreja) te predsjednikom Odbora za zaštitu morskog okoliša (MEPC), a potom i s predstavnicima brodarske industrije i raznih nevladinih organizacija. Članovi izaslanstva također su se susreli i s predstavnicima pomorskih organizacija iz Brazila, Irana, Južnoafričke Republike, Kine i Saudijske Arabije.  Također, očekuje se još važan sastanak sa predstavnicima država zastave (flag states) - Bahami, Japan, Liberija, Panama i Singapur.

Strategija za smanjenje emisija stakleničkih plinova

Na zasjedanju dominiraju teme vezane uz razvoj strategije za smanjenje emisije stakleničkih plinova iz brodova, implementaciju globalnog sustava prikupljanja podataka, reviziju energetske učinkovitosti te razvoj mjera za smanjenje rizika korištenja i prijevoza teškog loživog ulja kao goriva u brodovima u Arktičkim vodama.

Šuica je naglasila da očekuje dogovor o smanjenju emisije stakleničkih plinova:

- Ono što me posebno motivira je zaštita našeg planeta, ali prije svega Mediterana i našega Jadrana. Posebice me interesira industrija brodova na kružnim putovanjima i njihov utjecaj na prirodnu, ali i kulturnu baštinu - poput Dubrovnika. Ono što očekujem do kraja ovog zasjedanja jest dogovor oko što manje emisije stakleničkih plinova, kao i približavanje ispunjavanju ciljeva dogovorenih Pariškim sporazumom. Važno je napomenuti da su zemlje Europske unije jedinstvene oko ciljeva i većina zemalja južnog Pacifika, međutim postoji problem sa zemljama poput Brazila, Argentine i nekih drugih zemalja.

Osnovana 1948. godine

Međunarodna pomorska organizacija je specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda osnovana 1948. godine čija je temeljna svrha međuvladina suradnja i razmjena informacija u pomorskim pitanjima, briga o sigurnosti na moru te izrada i pomaganje u kreiranju normi koje se odnose na sigurnost te uklanjanje diskriminacije i nepotrebnih ograničenja na moru koje uvode pojedine vlade. Saziva i priprema razne konvencije i međunarodne konferencije te pomaže u postizanju sporazuma u pitanjima mora. Najvažnije odluke donose se u obliku međunarodnih konvencija koje države članice ratificiraju i čije odredbe ugrađuju u svoj zakonodavni sustav osiguravajući im primjenu i nadzor provođenja.

Podsjetimo, eurozastupnica Dubravka Šuica sudjelovala je na 68. i 69. zasjedanju Odbora za zaštitu morskog okoliša (Marine Environment Protection Committee) u Londonu 2015. te 2016. godine.

http://dubravka-suica.eu/index.php/aktivnosti/vanjske-aktivnosti/item/6903-dubravka-suica-u-posjeti-medunarodnoj-pomorskoj-organizaciji-u-londonu

http://dubravka-suica.eu/index.php/aktivnosti/ostale-aktivnosti-u-ep/item/6098-suica-u-sluzbenoj-posjeti-medunarodnoj-pomorskoj-organizaciji-imo