Eurozastupnica Ivana Maletić održala je govor i poslala pismo Europskoj komisiji od koje traži uvjetovanje korištenja EU sredstava dostupnih Bosni i Hercegovini pokretanjem EU projekta za rješavanje problema prekograničnog zagađenja iz Rafinerije u Bosanskom Brodu.

Veća uloga EU institucija

Maletić je govorila na plenarnom zasjedanju Europskog parlament u Strasbourgu na temu sprječavanja zagađenja zraka u Slavonskom Brodu - koje nastaje zbog rafinerije u Bosanskom Brodu.

U govoru je istaknula kako su prekogranična zagađenja veliki problem na koji moraju moći utjecati europske institucije:

- Nedopustivo je da stanovnici Slavonskog Broda već deset godina trpe posljedice zagađivanja zraka iz rafinerije u susjednoj državi u Bosanskom Brodu. Na razini EU razvili smo financijske instrumente čije korištenje ovisi o volji država i poduzetnika da prijave projekte. Međutim, kada je u pitanju prekogranično ugrožavanje zdravlja ljudi, onda odluka ne bi smjela biti samo na državi i poduzetniku. Institucije EU moraju imati veću ulogu utjecanja i mogućnost uvjetovanja EU sredstava rješavanjem prekograničnog izvora zagađenja.

Pravo na čist zrak

Maletić smatra da dostupna EU sredstva u Bosni i Hercegovini, Europska komisija mora moći usmjeriti na rješavanje modernizacije bosanskobrodske rafinerije. 

- Stanovnici Slavonskog Broda imaju pravo na čist zrak i dužni smo kroz EU projekt osigurati najviše standarde ekološke proizvodnje u Bosanskom Brodu, uz garanciju da će se onečišćenje prekinuti - zaključila je Maletić, te pozvala Europsku komisiju da se uključi u rješavanje ovog pitanja.

PITANJE EUROPSKOJ KOMISIJI

Dodatno je naša eurozastupnica poslala i pitanje Europskoj komisiji:

Prekogranična zagađenja veliki su problem na koji moraju moći utjecati EU institucije barem uvjetovanjem da se dostupni EU izvori financiranja usmjere prioritetno na rješavanje izvora prekograničnog zagađenja.

Stanovnici Slavonskog Broda već deset godina trpe posljedice zagađivanja zraka iz rafinerije u susjednoj Bosni i Hercegovini, u Bosanskom Brodu.

U tijeku je projekt plinofikacije Rafinerije nafte Brod kroz koji će se opskrba Rafinerije plinom riješiti njezinim izravnim priključenjem na plinski transportni sustav Hrvatske, a sve s ciljem smanjenja onečišćenja. Procjene stručnjaka o efektima plinofikacije su različite i velika je vjerojatnost da će se prekogranično onečišćavanje nastaviti, ali u smanjenom obujmu.

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu više puta postavljali su pitanje Europskoj komisiji tražeći rješenje za ovaj problem prekograničnog zagađenja. Pozdravljam aktivnosti koje je EK pokrenula pozivajući se na Ugovor o energetskoj zajednici o čemu ste nas izvijestili, međutim s obzirom da su BIH dostupna sredstva IPA-e te financijski instrumenti EIB-a, EBRD-a kao i mogućnost dobivanja garancija iz EFSU-a smatram da bi Europska komisija trebala inzistirati na usmjeravanju tehničke pomoći i dostupnih sredstva u osmišljavanje, pripremu i provedbu projekta kojim će se potpuno riješiti problem prekograničnog onečišćenja. Hoćete li i što konkretno poduzeti u rješavanju ovog problema uvjetujući korištenje EU sredstava?