Iz Ureda naše eurozastupnice Ivane Maletić stiglo je priopćenje o radionici o pripremi i provedbi EU projekata, koja je nedavno organizirana u Šibeniku. Prenosimo ga u cijelosti:

#mojeuprojekt - edukacija 106 mladih

Nakon što smo educirali 106 mladih u sklopu programa #mojeuprojekt koji je trajao četiri mjeseca te su mladi, podijeljeni u 8 skupina, izradili 10 projektnih prijedloga spremnih za prijavu na natječaje, pripremili smo radionice na kojima želimo sve zainteresirane poduzetnike, mlade, poljoprivrednike, inovatore, znanstvenike, službenike i ostale, upoznati s osnovama pripreme EU projekata i mogućnostima financiranja iz ESI fondova do 2020. te s očekivanjima u budućnosti, nakon 2020. godine.

Poduzetnička zona Podi

Prvu radionicu smo na poziv direktora poduzetničke zone Podi Jakova Terzanovića odlučili održati u šibenskom inkubatoru kako bismo pomogli vratiti edukacijske aktivnosti te potaknuti poduzetnike, ali i javni sektor na nastavak rada na EU projektima.

Radionica je održana 6. travnja od 17 do 20 sati i 7. travnja od 9.30 do 12 sati. 

Pravila pripreme projektnih prijedloga

Polaznike smo upoznali s mogućnostima financiranja projekata iz EU fondova i pravilima pripreme projektnih prijedloga za apliciranje na EU natječaje.

Dva dana nije dovoljno vremena za naučiti pripremati projekte, ali je dovoljno za dobiti osnovna znanja o tome što je sve moguće financirati i koji su koraci u pripremi projekta.

Na radionici smo prošli ciljeve koji se ESI fondovima trebaju ispuniti, osnovne principe kohezijske politike i budućnost.

EU omotnica nakon 2020.

Nakon 2020. dobit ćemo gotovo jednaku omotnicu od 10 milijardi eura i zato je važno učiti kako se projekti pripremaju, ali i aktivno se uključiti u definiranje novih strateških dokumenata kojima ukazujemo na što ćemo novce potrošiti. Oni moraju biti odraz vaših potreba s kriterijima prilagođenim vama.

Bez zajedničkog rada opet ćemo imati operativne programe koji financiraju područja za koja nema interesa.

Prošli smo i najvažnije dijelove projekta te najčešće pogreške zbog kojih se gube bodovi, pokazali primjere uspješnih projekata, kako se popunjavaju osnovni obrasci te koji su natječaji trenutno otvoreni i koji su u najavi.

Nova knjiga o EU projektima

Pripremamo novu knjigu o EU projektima u kojoj ćete moći pronaći sve “tips and tricks” za dobru pripremu i provedbu projekata.

Obići ćemo sve županije, zovite i javite se ako želite da dođemo u vaš grad.

Pozdrav prekrasnom Šibeniku i vrlo aktivnim i zainteresiranim sudionicima naše radionice u šibenskom poduzetničkom inkubatoru. Sudionici su bili iz različitih područja od predstavnika općina, poduzetnika, konzultanata do udruga i javnog sektora. Hvala vam na dolasku i pratite nas dalje.

Za više informacija:

Ivana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu, tel: +32 2 28 45 734

Alen Legović, ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke, tel: +32 473 53 43 97